Annons

Fyra orter utreds för nybyggen

Gotland Fårösund, Hemse, Väskinde och Slite. Det är fyra orter som Gotlandshem utreder för satsningen på nya hyreslägenheter på landsbygden.
Foto: Jenny Knutsson
Fårösund är en av orterna som Gotlandshem undersöker för att bygga nya hyreshus.

I december förra året beslutade Gotlandshem att avbryta satsningen på att bygga nya hyreshus i kvarteret Ejdern i Slite. Den aktuella tomten visade sig inte vara lämplig och de planerade bostäderna skulle bli alldeles för dyra att bygga.

Nu har Gotlandshem undersökt om det finns andra områden på landsbygden där det går att bygga bostäder. Utredningen pekar ut flera nya möjliga platser som nu ska undersökas närmare.

— Vi har beslutat att inleda förstudier om det går att bygga nya bostäder i Fårösund, Hemse, Slite och Väskinde. Det handlar både om annan byggbar mark och att förtäta på egen mark, förklarar Roger Wärn (M), styrelseordförande i Gotlandshem.

I Fårösund utreds bland annat tomten Bunge Brougns 1:11 utmed Kalkugnsvägen, där det skulle kunna vara möjligt att bygga 30-40 radhuslägenheter i enplanshus.

I Slite äger Gotlandshem tomten Rapphönan 4 utmed Tullhagsvägen. Där skulle det vara möjligt att förtäta och bygga tre nya tvåvåningshus med 30-40 lägenheter. Ett befintligt hus som är i sämre skick behöver i så fall rivas.

I Hemse finns två områden som pekas ut som intressanta att förtäta. Kvarteren Tjädern utmed Hagagatan och Nötskrikan vid Jac Norrbysgata. Den sistnämnda tomten skulle vara möjlig att bygga 25-35 lägenheter på utan att behöva göra någon planändring.

Även orten Väskinde, en mil norr om Visby, har lagts till på listan över intressanta och möjliga platser. Här har Gotlandshem ett antal radhus sedan tidigare och tomtmark som skulle vara möjlig att förtäta.

Är det något av de här alternativen som är mer intressant? 

— Nej, det är för tidigt att säga. Vi får avvakta vad förstudiernas resultat visar och vi har inte satt någon tidsgräns. Men min ambition är att vi ska fatta beslut i den här frågan under året, säger Roger Wärn.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.