Annons

”Galet att en sparkad vd får behålla tjänstebilen”

Skövde Skövdebostäders förre vd, Dan Sandén, fick sparken i maj förra året. Men hyresgästerna betalar fortfarande för hans tjänstebil och diesel. "Sådana avtal borde inte tecknas", säger Hyresgästföreningens Helena Karlsson.
Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto
Dan Sandén har jobbat inom Skövdebostäder i 36 år, varav 20 som vd. Nu får han sparken med motiveringen att styrelsen har en annan uppfattning om framtiden.

Tidningen GT var först med att berätta om att Skövdebostäders sparkade vd, Dan Sandén, fortfarande har sin tjänstebil kvar och att det är hyresgästerna som står får dieselnotan. 

– Det är helt galet att en sparkad  vd får behålla tjänstebilen efter att hans tjänst har avslutats, säger Helena Karlsson, hyresgäst hos Skövdebostäder och ordförande för Hyresgästföreningen i Skaraborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var i början av maj förra året som Dan Sandén fick lämna vd-posten på det kommunala bostadsbolaget Skövdebostäder. Sandén hade då varit anställd i bolaget i 36 år varav drygt 20 år som vd.

Annons

Bolagets styrelseordförande Bernt Mårtensson (M) sa att orsaken var att styrelse och vd hade olika syn på hur bolaget skulle drivas i framtiden. Att Sandén velat satsa mer på centrala lägen med hög lönsamhet än på byggnation i kommunens ytterområden. Sandén sade att han inte kände igen sig i den beskrivningen samt att han var förvånad över uppsägningen.

I samband med avskedet utlöstes Dan Sandéns ekonomiska fallskärm på omkring 4,1 miljoner kronor. Men i avtalet som han tecknade då han blev bolagets direktör år 1998 stod det också att han skulle få behålla sin tjänstebil i två år. Det innebär att det är Skövdebostäders hyresgäster som står för alla kostnader som Dan Sandén har för att bruka bilen. Det handlar om diesel, trängselskatt, försäkring med mera. Hittills har det, enligt GT, handlat om närmare 72 000 kronor. Och avtalet löper på till maj nästa år.

Annons
Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

– Jag förstår att man inte kan bryta ett avtal som är tecknat. Och det var väl ingen som trodde att Dan Sandén skulle få sparken när han tillträdde som vd. Men i framtiden hoppas jag verkligen att det inte tecknas några sådana här avtal. Tjänstebil har man så länge man har sitt jobb, inte längre, säger Helena Karlsson.

Läs också Kommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde - beslutet överklagas Frågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter? Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder Städbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.