Annons

Gamla planer för framtida byggande

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Bara 3 av 38 kommuner hade, i juni, en aktuell plan för sitt bostadsbyggande. Det visar Länsstyrelsens rapport.

Den senaste rapporten från Länsstyrelsen visar att det är få kommuner som har koll på lagen i region BohusÄlvsborg-Skarborg. Bara 3 av 38 hade, enligt rapporten som kom i juni, en aktuell plan för sitt bostadsbyggande. Trots att de ska ha det enligt lag. Och trots att en majoritet av kommunerna i samma rapport säger att de har brist på bostäder. Men sedan rapporten kom är det flera kommuner som har vaknat.

I till exempel Ulricehamn har man just lagt fram en ny bostadsförsörjningsplan, efter att den tidigare var mer än fem år gammal.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är en stad som växer så det knakar och det byggs just nu en hel del, berättar kommunalrådet Mattias Josefsson(M).

Bara under augusti presenterades projekt på 500 nya lägenheter av privata aktörer, varav cirka 100 är hyresrätter, säger han.

Annons

Mariestad och Färgelanda är andra kommuner där man nu aktivt arbetar fram nya bostadsplaner, för att kunna möta dagens stora efterfrågan på bostäder, inte minst hyresrätter. Färgelanda har tidigare haft ett överskott av lägenheter, men nu råder det brist, då invånarantalet ökat.

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Lysekils kommun har en gammal plan och där har den lokala hyresgästföreningen tröttnat på att se en mängd bostadsrätter byggas, för att sedan säljas till fritidsboende.

Nu har föreningen producerat en film som pekar på vad som hänt i kommunen under de senaste åren och även tagit fram områden där hyresgästerna menar att man kan bygga hyresrätter inom en snar framtid, för att rädda kommunen från utarmning under vinterhalvåret.

Annons
Länsstyrelsens kartläggning 
Kommun Planen skrevs
Alingsås 2011
Bengtsfors 2013
Bollebygd Inga riktlinjer
Borås 2013
Dals Ed Inga riktlinjer
Essunga Inga riktlinjer
Falköping Inga riktlinjer
Färgelanda Inga riktlinjer
Grästorp Inga riktlinjer
Gullspång Inga riktlinjer
Götene 2012
Herrljunga 2016
Hjo Inga riktlinjer
Karlsborg Inga riktlinjer
Lidköping 2015
Lilla Edet  2015
Lysekil 2013
Mariestad Inga riktlinjer
Mark Inga riktlinjer
Mellerud 2011
Munkedal 2014
Skara 2008
Skövde 2012
Sotenäs 2010
Strömstad 2009
Svenljunga Inga riktlinjer
Tanum 2014
Tibro Inga riktlinjer
Tidaholm Inga riktlinjer
Tranemo Inga riktlinjer
Trollhättan 2014
Töreboda 2014
Ulricehamn 2009
Uddevalla 2013
Vara Inga riktlinjer
Vänersborg 2009
Vårgårda 2012
Åmål Inga riktlinjer

 

Läs också Hyresgästföreningen efter politikernas kovändning: "Totalseger för oss" Ilska när Herbos hyresgäster tvingas betala för kommunens bostadsplanering Därför misslyckas Stockholms kommuner att gemensamt lösa byggandet: "Svagt att inte ta ansvar" Striden om Robert Dicksons hyror fortsätter – länsstyrelsen överklagar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.