Annons

Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Gävle Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen stod långt ifrån varandra i årets hyresförhandlingar. Men efter medling kommer nu ett besked: Hyrorna höjs med 5,3 procent från den 1 januari. Det blir fyra hundralappar mer i månaden för den som har en snitthyra på 6 500 kronor.
Foto: Gry Ellebjerg/Lena Mattsson
Nu är det klart med Gavlegårdarnas hyreshöjning för 2024.

Året förhandlingsklimat mellan Hyresgästföreningen och hyresvärdarna har, liksom i fjol, varit tufft. Ett av de bostadsbolag i region Aros-Gävle som yrkat på höga hyreshöjningar är Gavlegårdarna. I början på förhandlingarna ville bolaget ha igenom en höjning på 8,5 procent, något som Hyresgästföreningen inte kunde gå med på. Eftersom de båda parterna inte kunde gå varandra till mötes, gick ärendet vidare till den centrala hyresmarknadskommittén, HMK. Kommittén lade fram ett medlingsförslag på 5,3 procent, som både Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna nu har sagt ja till.

– Det är ledsamt att det har tagit så lång tid, för hyresgästernas skull. Vår vision var att vara klara till den 1 januari, säger Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

400 kronor mer i månaden

Överenskommelsen innebär att en hyresgäst som idag har en månadshyra på 6 500 kronor, får betala ungefär 400 kronor mer i månaden.

Enligt Gavlegårdarna kommer de uteblivna hyresintäkterna gå ut över underhållet, särskilt det hyresgäststyrda. Gavlegårdarnas underhållsbudget är på 130 miljoner för 2024, varav 80 miljoner är avsatt för hyresgäststyrt underhåll (se faktaruta).

Annons

– Eftersom det hyresgäststyrda underhållet tar den största delen av underhållsbudgeten så måste vi antingen försämra den möjligheten eller göra mindre underhåll på till exempel fönster, fasader och tak om pengarna inte räcker till allt, säger Cathrine Holgersson.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

Många hyresgäster är oroliga för sin ekonomi. Är det något ni tar med i beräkningarna inför hyresförhandlingarna?

– Ja, det är bekymmersamt, särskilt nu med inflationen och de kostnadsökningar det lett till. Jag hoppas att de som är mest utsatta har möjlighet till bostadsbidrag. Men sammanfattningsvis så har vi fortfarande låga kvadratmeterkostnader jämfört med andra bostadsbolag i städer av motsvarande storlek.

Höjningen för januari och februari får hyresgästerna betala på mars månads avi, som skickas ut i februari.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg i region Aros-Gävle.

 

Fakta: Hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll

Hyresgäst­föreningen och din hyresvärd kan avtala om att du ska kunna välja när och om du vill ha underhåll utfört. Avtalet om hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll innebär alltså att du själv kan påverka en del av underhållet i din lägenhet.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.