HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gävles vattentaxa upp med tio procent

Gävle Gästrikevatten vill höja taxan med tio procent. Beskedet har tagit både Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen, som nu förhandlar om de nya hyrorna, på sängen.

Gästrikevatten har telefonledes meddelat Gavlegårdarna att de vill höja vattentaxan med 10,4 procent. Höjningen är preliminär och det formella beslutet är inte taget ännu men Hyresgästföreningens förhandlingsledare Mårten Gulin är upprörd:

– Det här är en hysterisk ökning! Det börjar bli absurdt med alla taxehöjningar. Och att de kommer så här sent med beskedet, det förstår jag inte.

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

Lars Lennmalm, vice vd på Gavlegårdarna, är lika förvånad:

– Vi trodde att det skulle bli en inflationsjustering och inget mer. De hos oss som arbetar mot Gästrikevatten hade ingen aning om att de ville höja så här mycket.

Ni är alltså lika tagna på sängen som Hyresgästföreningen?

Läs ocksåNästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster

– Ja, absolut! Det här kom ju efter att vi gjort vårt yrkande om de nya hyrorna. Vi är absolut inte glada åt det här, vi måste få en bättre framförhållning.

Hyresgästföreningen tog kontakt med Gästrikevatten innan förhandlingarna med Gavlegårdarna inleddes och fick då beskedet att några större höjningar inte var på gång.

– Jag förstår inte hur de tänker! De tillhör ju samma koncern som Gavlegårdarna. Fjärrvärmen höjs med dubbla konsumentprisindexet, 3,3 procent från 1 januari, och nu det här. Det är verkligen en kalldusch både för oss och Gavlegårdarna, säger Mårten Gulin.

Läs ocksåAllt Nils ägde försvann i höghusbranden

Mats Rostö, vd för Gästrikevatten, påpekar för Hem & Hyra att inget beslut ännu är taget och att man fortfarande utreder hur hög höjningen ska bli och när den ska ske.

– Det blir en taxehöjning men mer vill jag inte kommentera, säger Mats Rostö.

Ikväll träffas Hyresgästföreningens stora förhandlingsdelegation för att diskutera hur man ska gå vidare i hyresförhandlingarna. Gavlegårdarna har begärt att få höja hyrorna med 3,8 procent.

Läs också Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning Hyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.