Annons

Gävles vattentaxa upp med tio procent

Gävle Gästrikevatten vill höja taxan med tio procent. Beskedet har tagit både Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen, som nu förhandlar om de nya hyrorna, på sängen.

Gästrikevatten har telefonledes meddelat Gavlegårdarna att de vill höja vattentaxan med 10,4 procent. Höjningen är preliminär och det formella beslutet är inte taget ännu men Hyresgästföreningens förhandlingsledare Mårten Gulin är upprörd:

– Det här är en hysterisk ökning! Det börjar bli absurdt med alla taxehöjningar. Och att de kommer så här sent med beskedet, det förstår jag inte.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Lars Lennmalm, vice vd på Gavlegårdarna, är lika förvånad:

– Vi trodde att det skulle bli en inflationsjustering och inget mer. De hos oss som arbetar mot Gästrikevatten hade ingen aning om att de ville höja så här mycket.

Ni är alltså lika tagna på sängen som Hyresgästföreningen?

Annons
Läs ocksåHotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

– Ja, absolut! Det här kom ju efter att vi gjort vårt yrkande om de nya hyrorna. Vi är absolut inte glada åt det här, vi måste få en bättre framförhållning.

Hyresgästföreningen tog kontakt med Gästrikevatten innan förhandlingarna med Gavlegårdarna inleddes och fick då beskedet att några större höjningar inte var på gång.

– Jag förstår inte hur de tänker! De tillhör ju samma koncern som Gavlegårdarna. Fjärrvärmen höjs med dubbla konsumentprisindexet, 3,3 procent från 1 januari, och nu det här. Det är verkligen en kalldusch både för oss och Gavlegårdarna, säger Mårten Gulin.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Mats Rostö, vd för Gästrikevatten, påpekar för Hem & Hyra att inget beslut ännu är taget och att man fortfarande utreder hur hög höjningen ska bli och när den ska ske.

Annons

– Det blir en taxehöjning men mer vill jag inte kommentera, säger Mats Rostö.

Ikväll träffas Hyresgästföreningens stora förhandlingsdelegation för att diskutera hur man ska gå vidare i hyresförhandlingarna. Gavlegårdarna har begärt att få höja hyrorna med 3,8 procent.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.