Annons

Glöm sommaruthyrningen – få värdar ger tillstånd

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Nu är sommaren här och antalet annonser om korttidsuthyrning av lägenheter når sin kulmen. Men i Bohus-Älvsborg-Skaraborg är värdarna restriktiva med sitt godkännande.
Foto: Johanna Ohlson
Josefin Runquist är student i Borås och hyr ut sin lägenhet under sommarlovet. Hon skulle aldrig hyra ut utan värdens tillstånd.

Att hyra ut sin lägenhet under sommaren kan vara ett enkelt sätt att dryga ut semesterkassan. Men har du inte tillstånd från din hyresvärd så kan det stå dig dyrt. Det kan till och med leda till att du blir av med kontraktet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Ett godkännande från värden var en förutsättning för att Josefin Runquist, student i Borås, skulle hyra ut sin lägenhet. I år är tredje sommaren hon annonserar efter en andrahandshyresgäst på Blocket. Privatvärden Willhem har alltid sagt ja.

– De har varit hjälpsamma. De brukar kolla efter betalningsanmärkningar, något som är svårt att göra själv, säger Josefin.

Men långt ifrån alla värdar ställer sig positiva till korttidsuthyrning. När Hem & Hyra frågade de 15 största värdarna i regionen var det bara två av dem som skulle kunna godkänna semesteruthyrning, och då vid speciella tillfällen. En av dem är AB Bostäder i Borås.

Annons
Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

– Vi tillåter inte att man hyr ut sin lägenhet under kortare resor. Däremot har vi tagit ett beslut i år om att det är okej att hyra ut sin lägenhet under O-ringen som arrangeras i Borås i juli, säger Madeleine Carlsson, kundservicechef på AB Bostäder.

Även Skövdebostäder öppnar för att uthyrning vid resor kan vara tillåtet. Men inte någon korttidsuthyrning under en helg eller en vecka.

– Vi tillåter det när det rör sig om en längre resa, som jorden runt eller en annan längre vistelse under flera månader. Då kan någon annan med behov av att bo på orten nyttja lägenheten, säger Martin Sohlberg, marknadschef på bolaget.

Läs ocksåOckerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengarÖverhyra och ockerhyra

Trots att bolagen är negativa finns det många annonser ute om lägenhetsuthyrning över sommaren. Både kortare och längre perioder. 

Annons

– I maj pikar för att sedan störtdyka igen i augusti, säger Linnea Aguero, pressansvarig på sajten Blocket.

De kollar inte om hyresgästerna har ansökt om lov hos sin hyresvärd. Därför råder hon alla att be om ett intyg där värden ger sitt godkännande, innan de hyr i sommar.

Fakta: Så svarade värdarna

Tillåter ni korttidsuthyrning under sommaren?

Skövdebostäder – Ja, i undantagsfall.

Hyresbostäder i Falköping – NEJ

Balder – NEJ

Mariehus – NEJ

Wennergrens – NEJ

Uddevallahem – NEJ

Vänersborgsbostäder – NEJ

Strömstadsbyggen – NEJ

Lysekilsbostäder – NEJ

Åkab i Åmål – NEJ

AB Bostäder i Borås – Ja, i undantagsfall

Eidar – NEJ

Alingsåshem – NEJ

Marks Bostads AB – NEJ

Akelius – NEJ

Fakta: Tre tips från Josefin Runquist

Låt flera komma på visning. Om du bara bjuder in en person i taget och sedan ger dem betänketid kan det bli en utdragen process för dig. Först till kvarn gäller!
Var tydlig med i vilket skick du lämnar lägenheten och i vilket skick du vill ha tillbaka den. För unga som inte tidigare haft en egen lägenhet är det inte självklart hur och vad som ska städas. 
Se till att eftersända din post om du är borta en längre sammanhållen period. Lita inte på att din andrahandshyresgäst skickar posten. Om en räkning blir liggande är det du som får betala påminnelseavgift. 

Läs också Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Nytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.