Annons

Melodifestivalen orsakade köksbrand – man döms för vårdslöshet

Nyheter Hustrun ropade från tv-rummet – då lämnade mannen köket. Och begick i samma stund ett brott. När ingen såg på fattade grytorna eld och lågorna riskerade att sluka huset. Nu döms hyresgästen för allmänfarlig vårdslöshet.
Stor skada efter en brand i köket
Foto: Polisen
Grytorna fattade eld och lågorna spred sig upp i fläkten. Skadorna i köket och vinden ovanför blev omfattande.

På ett ögonblick förvandlades lördagsmyset i hyresvillan i Halmstad till ett brinnande inferno. Den drygt 60-årige mannen stod i köket och röjde upp efter middagen medan hans fru bevittnade sluttampen av Melodifestivalen i tv-rummet.

Mannen hade just placerat två gjutjärnsgrytor på spisen för att ”bränna av” dem när hans hustru ropade på honom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Brandskador efter att ha glömt grytor på spisen
Den intensiva branden spred sig upp i fläkten. Av köksskåpet finns bara rester kvar – samt de delvis söndersmälta kryddburkarna.

Mitt under parets samtal bankade det häftigt på dörren. Där stod grannen i bara kalsonger och uppjagad blick. Hans dotter hade tittat ut genom fönstret och upptäckt något som paret i huset ännu var ovetande om: att delar av köket stod i full brand.

Gjutjärnsgrytorna hade fattat eld och lågorna hade spridit sig till fläkten och köksskåp. Tack vare en rådig insats från grannen kunde branden stävjas tills räddningstjänsten anlände.

När rökdykare tog sig in i huset stod spisen med full effekt på två plattor, och stora brand- och värmeskador konstaterades i köket. Om branden fått fortgå hade den sannolikt spridit sig vidare upp på vinden och slukat stora delar av byggnaden. Därtill hade de närliggande husen också varit i farozonen.

Läs ocksåGlömde långkok på spis – slipper skadestånd

Slarv kan vara ett brott

Nu, drygt ett och ett halvt år senare, döms mannen för allmänfarlig vårdslöshet och 12 000 kronor i böter i Halmstads tingsrätt. Särskilt stor betydelse för att han fälldes är att dörren till köket lämnats stängd under tiden paret samtalat i tv-rummet..

– Han har därför inte kunnat hålla uppsikt över köket. I detta fall anser tingsrätten att handlingen framkallat fara för egendom och risk för förstörelse av närliggande hus, säger åklagare Sofia Lundgren.

Mannen själv håller inte med om att han varit oaktsam. Hans teori är att branden orsakats av att fett droppat från köksfläkten ner i grytorna – ett problem som han tidigare påtalat för hyresvärden.

Annons
Läs ocksåSchlagerkväll spårade ur i hotfullt grannbråk

Just detta argument kom dock att användas mot honom.

– Tingsrätten har gjort en annan tolkning – att han då varit medveten om att det fanns en risk. Att han visste att det droppat tidigare och ändå lämnat spisen utan uppsikt, säger Sofia Lundgren.

Hem & Hyra har sökt den manliga hyresgästen men inte fått något svar. I polisens förundersökningsprotokoll uttalar sig dock hans fru om händelsen.

– Vi tycker inte att vi var oaktsamma … det är ändå en hyresrätt och man är ju försiktig med grejerna. Det är ju inte våra. Det är fruktansvärt tråkigt det som har hänt.

Brandskador i kök efter att ha glömt grytor på spisen
Köksbranden har blivit kostsam för hyresgästerna.

Samtidigt är hon tacksam över att elden inte spred sig vidare i villan – eller till husen intill.

– Jag tänkte på grannen också. De har nyligen flyttat in här och han är handikappad och sitter i rullstol. Så att det var fantastiskt bra att det blev bara det här.

Köksbranden har blivit en dyr historia för hyresgästerna. Förutom bötesbeloppet har de varit tvungna att täcka självrisken på värdens försäkring – och nekas en stor del av ersättningen av det egna försäkringsbolaget.

Annons

Kan förlora kontraktet

Enligt Viktor Lundgren, processjurist på Hyresgästföreningen, är köksbranden i Halmstad ett solklart exempel på när man som hyresgäst tvingas betala ersättning på grund av vårdslöshet.

– Hyresgästen är skyldig att väl vårda lägenheten och vad som hör därtill. Allmänt uttryckt kan man säga att hyresgästen ska iaktta den aktsamhet som utmärker en ordentlig person.

Om man brister i sin vårdplikt riskerar man förutom skadestånd eller böter också att förlora kontraktet. Vilken påföljd som blir aktuell beror på hur allvarlig skada det är fråga om samt skadans karaktär, berättar Viktor Lundgren.

Men är man medveten om att man kanske begår ett brott när man lämnar spisen utan uppsikt?

– Alla vet hur lätt det är att glömma något på spisen. Men med tanke på vilka enorma skador det kan bli är utgångspunkten att den här personen inte handlat på ett normalt varsamt sätt.

Läs också Hyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter” Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.