HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Glömde långkok på spis – slipper skadestånd

Laholm En hyresgäst i Laholm glömde grytan på spisen när en vän ringde och behövde akut hjälp. Hyresvärden krävde skadestånd för brandkårsutryckningen men tingsrätten går på mannens linje.
Foto: Pixabay
Ett långkok orsakade brandrök i en fastighet i Laholm.

Det hela utspelade sig en kväll i september förra året. Enligt Halmstad tingsrätts skrivelse lagade mannen en grönsaksgryta när en vän som var akut sjuk ringde och bad mannen om hjälp. Hyresgästen ansåg att den snabbaste lösningen var att han hämtade sin vän och körde honom till sjukhuset, varpå han rusade iväg och glömde stänga av plattan till långkoket.

När de kom till sjukhuset visade det sig att vännen hade början till en stroke. På sjukhuset inser hyresgästen att han glömt maten på spisen varpå han kör hem. Väl hemma möts han av rök i trappuppgången och i sin lägenhet. Dock ingen eld. En granne har ringt efter brandkåren och när de kommer hjälper de mannen att vädra ut röken och lämnar kvar en fläkt.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Bostadsbolaget menade att hyresgästen gjort sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet och yrkade på att hyresgästen skulle betala skadestånd med 1 022 kronor som ersättning för räddningsinsatsen. Mannen bestred skadeståndet och menade att det aldrig varit fara för någon annans liv. Han uppger också att han handlat i nöd för att hjälpa en vän.

Tingsrätten i Halmstad har i sin dom gått på hyresgästen linje och anser inte att hyresgästen handlat oaktsamt under rådande omständigheter och friar honom från skadeståndskravet.

Annons
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.