Annons

Göteborgare uppsagd efter att ha matat fåglar från balkongen

Göteborg I flera års tid matade mannen fåglar från sin balkong. Även råttor lockades till huset av maten, och grannarna fick fågelbajs på sina fönsterrutor. Till slut höll det inte längre.
Fiskmås på räcke.
Foto: Pixabay
Mannen ska vid flera tillfällen ha hotat hyresvärdens personal till livet när de försökt stoppa honom från att mata fåglar från balkongen.

Göteborgaren har bott i lägenheten i många år. Från sin balkong högst upp i hyreshuset har han de senaste åren matat fåglar. Enligt hyresvärden har fåglar även flugit in i hans lägenhet.

De bevingade gästerna har lämnat spår efter sig hos grannarna, i form av spillning på både fönster och fasad. Fågelmaten har även dragit till sig råttor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men att få stopp på djurkalaset har inte varit så lätt. Enligt hyresvärden har mannen blivit aggressiv och hotfull när bostadsbolagets personal har uppmanat honom att sluta med matningen.

Vid ett tillfälle ska han ha hotat med att skjuta dem, och sagt att han skulle lämna balkongen för att gå in och hämta ett vapen.

När mannen tog bort brevinkastet i sin dörr och ersatte det med en plastpåse ville värden komma in i lägenheten och kontrollera att han verkligen klarade av att sköta den. Detta i synnerhet som vilda fåglar hade vistats där inne.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Värdens personal knackade på vid flera tillfällen, utan att någon öppnade. Till slut begärde värden skriftligen att få tillträde – utan framgång.

Annons

Först efter ett beslut hos Kronofogden om så kallad särskild handräckning gick det att genomföra ett hembesök.

Lägenheten var då smutsig och sparsamt möblerad. Spisfläkten var full av fett och så dåligt rengjord att den bedömdes som en allvarlig brandfara. Även spisen var rejält ingrodd.

Läs ocksåLämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningarHyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.

Värden skickade en rättelseanmaning och ville besiktiga lägenheten på nytt en tid senare. Men mannen släppte inte in personalen. Då beslutade värden att säga upp kontraktet och ta saken till hyresnämnden.

Hyresnämnden konstaterar att en fastighetsägare har rätt att komma in i lägenheten med en gång om det krävs för att utöva nödvändig tillsyn, eller för att genomföra arbeten som inte kan vänta utan att riskera skada. Vid mindre brådskande arbeten ska värden säga till minst en månad i förväg, men har sedan rätt att få komma in.

I båda fall måste hyresgästen dock ge värden tillstånd att gå in. Värden ska också se till att hyresgästen inte drabbas av större besvär än nödvändigt. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Annons

I fallet med den fågelmatande göteborgaren bedömer hyresnämnden att besiktningen var nödvändig, eftersom värden befarade att lägenheten vanvårdades. Hyresnämnden anser också att värden har försökt att anpassa sina besök efter hyresgästen och förbereda mannen så gott det går, men utan framgång.

Därför får hyresvärden rätt att riva kontraktet, och mannen måste flytta ut.

Mannen själv har inte yttrat sig alls, och var heller inte på plats när hyresnämnden tog beslutet.

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.