HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborgsbolag säger ja till slopade inkomstkrav

Göteborg Alla de fyra kommunala bostadsbolagen i Göteborg säger ja till att ta bort inkomstkraven för dem som söker bostad. Men slutligt beslut kommer inte att tas förrän tidigast 20 juni.

Idag måste du tjäna tre gånger mer än hyran för att få söka en kommunal lägenhet i Göteborg.

I kombination med bostadsbristen och de höga nyproduktionshyrorna gör detta att det blir ännu svårare för låginkomsttagare att hitta bostad.

Läs ocksåRäddade av kylan – hyresgästerna i Ställdalen får behålla el och värme tillfälligt

Men nu kan det bli ändring. Framtiden-koncernen har föreslagit att inkomstkraven ska tas bort i den nya uthyrningspolicyn, något som Hem & Hyra tidigare berättat om. Förslaget har skickats ut på remiss till de fyra dotterbolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder.

Nu har alla fyra bolag svarat, och alla ställer sig i grunden postitiva till att slopa inkomstkraven. Det framgår när Hem & Hyra kontaktar dem.

Samtidigt finns det förbehåll. Så här skriver till exempel Gårdstensbostäder i sitt svar:

Läs ocksåKonflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock

”Utifrån Gårdstens redan utsatta sociala situation trycker styrelsen på vikten av god uppföljning för att se vilka följdverkningar ändringarna kan komma att få. Exempelvis borttagandet av inkomstkrav – kommer detta att resultera i fler avhysningar? ”

Göran Leander är kommunikationschef på Poseidon men har också varit med om att ta fram själva förslaget. Han säger att Poseidons styrelse har liknande funderingar som Gårdstensbostäders.

– Det finns en risk och den är vi medvetna om. Men om man tar bort inkomstkraven så ger vi fler hushåll möjlighet att söka bostad och det är ännu viktigare, säger Göran Leander.

Läs ocksåKim sover på kusinens soffa - så hårt slår skånska inkomstkrav

Det gäller att försöka undvika att människor skaffar sig hyror de inte har råd med. Därför tänker Poseidon satsa på ökad rådgivning och information. En idé är till exempel att ha en funktion på hemsidan där den sökande kan göra en boendekalkyl.

–  Man skriver in vilka kostnader och inkomster man har. Kan jag klara den här hyran, är det rimligt? Helt klart blir det mer eget ansvar för den som söker, säger Göran Leander.

Han hoppas att de långa kötiderna ändå ska få bostadssökande att vara försiktiga med att söka lägenheter som är ”för dyra”.

– Har man väl fått en lägenhet så blir man nollad på Boplats och sen tar det kanske 4-5 år innan man får chansen igen. Förhoppningsvis gör det att man tänker sig för både en och två gånger.

Förslaget till ny uthyrningspolicy innehåller flera andra förändringar. Bland annat får en sökande ha tre betalningsanmärkningar i bagaget, istället för två som tidigare. Dessutom tas kravet bort på referenser om att man inte uppträtt störande hos tidigare hyresvärdar. För den som nyss flyttat hemifrån eller är helt ny i Sverige är det omöjligt att visa sådana.

– Det blir en rättvisefråga att behandla alla lika och då kan det vara lika bra att plocka bort det helt. Men det innebär så klart också en risk att fler hyresgäster som betett sig störande söker sig till oss. Vi måste fokusera ännu mer på att hjälpa och stötta, säger Göran Leander.

Ett slutgiltigt beslut i frågan kommer inte att tas förrän tidigast den 20 juni, när Framtiden har nästa styrelsemöte. Och även om en ny uthyrningspolicy skulle klubbas där kommer det att dröja flera månader till innan reglerna ändras i praktiken.

LÄS MER:

Sara var tvungen att fejka inkomst för att få hyra

Göteborgsvärdar kan slopa inkomstkrav

Så hårda är reglerna för att få hyra

Flera Stockholmsbolag sänker inkomstkrav

Fakta: Dagens policy

Uthyrningsreglerna gäller Göteborgs fyra kommunala hyresvärdar Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder, och omfattar totalt 70 000 lägenheter i Göteborg.

Som huvudregel gäller att en ny hyresgäst ska ha en bruttoinkomst på minst tre gånger hyran.

Som inkomst räknas lön, a-kassa, pension, studiemedel, försörjningsstöd, sjukersättning, inkomst av kapital, aktivitetsersättning, underhållsbidrag/stöd, bostadsbidrag/tillägg, föräldrapenning, barnbidrag eller på annat sätt styrkt betalningsförmåga.

Läs också Ombildningar av hyresrätter går på sparlåga i Göteborg Deras förråd flyttas 1,5 mil bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.