HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gotlandshem slopar inkomstkrav

Gotland Inkomstkravet tas bort för de som vill hyra lägenheter av Gotlandshem. Tanken är att det ska göra lättare för personer med exempelvis tillfälliga anställningar att kunna få en bostad.

Under februari ändrade den allmännyttiga hyresvärden Gotlandshem sina villkor för att få hyra någon av bolagets lägenheter. Det tidigare kravet på en stadigvarande inkomst under minst sex månader är numera borttagen.

— Det blev ofta att hyresgäster kom i kläm och det är inte tanken. Vi har sett ett behov av att vi anpassar oss efter att alla inte har en tillsvidaretjänst. Man kanske har en projektanställning eller andra typer av anställningar, säger Kajsa Haack, uthyrningschef på Gotlandshem.

Läs ocksåGotlandshem måste sälja för att nå nya vinstmål

Enligt Gotlandshem innebar det tidigare inkomstkravet bland annat bekymmer för personer med a-kassa, när de inte kunnat visa att de haft inkomst sex månader framåt. Det har krävt en lösning med privata borgensmän, något som bolaget önskar dra ned på.

Nu vill Gotlandshem i stället lägga fokus bakåt och hur den sökande tidigare skött betalningar och sin bostad.

— Det viktiga är att man har ett behov av en permanent bostad. Har man skött sina betalningar tidigare så brukar man göra det fortsättningsvis också. Vi tycker det här blir mer rättvist och att vi nutidsanpassar oss efter de förhållanden som folk lever efter i dag, säger Kajsa Haack.

Läs ocksåHjälp! Råttorna gnager för miljoner - "Aldrig sett så stora"

Ser ni inte en risk för att det här leder till fler obetalda hyror?

— Det är ju möjligt att det är så, det vet vi inte än. Men vi kommer att göra en uppföljning under hösten för att se hur det har gått.

Läs också Hyresgästföreningen säger upp samlingslokaler Gotlandshem stoppar sommaruthyrning Över tio års väntan på lägenheter i Visby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.