Annons

Gotlandshem stoppar sommaruthyrning

Gotland Många av Gotlandshems hyresgäster har fritt kunnat hyra ut lägenheten till besökare på sommaren. Men nu sätter hyresvärden stopp för sommaruthyrningen från och med nästa år.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem drar in den fria sommaruthyrningen från och med 2021.

Under juni, juli och augusti har Gotlandshems hyresgäster kunnat hyra ut sin lägenhet kortare perioder utan att behöva söka lov från hyresvärden. Undantaget har varit lägenheterna i Visby innerstad, studentbostäderna och nybyggda hyreshus.

Men nu väljer Gotlandshem att dra in möjligheten till fri sommaruthyrning. Bakom beslutet finns flera orsaker uppger bolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Det handlar om likabehandlingsprincipen, att vi har haft olika regler för våra hyresgäster beroende på var de bor. Det handlar också om att vi i höstas fick en betydligt skarpare hyreslagstiftning kring vad som gäller kring andrahandsuthyrning. Så det handlar om att vi följer den lagstiftning som finns, förklarar vd Elisabeth Kalkhäll.

Annons

Enligt Gotlandshem inrättades sommaruthyrningen i en tid när det var brist på övernattningsmöjligheter för besöksnäringen på Gotland och att så inte är fallet längre. Den senaste tiden har uppskattningsvis 500 hyresgäster årligen utnyttjat möjligheten att hyra ut på sommaren.

Under hösten och våren har Gotlandshem även gjort två hyresgästundersökningar i frågan. Trots att de flesta tillfrågade är positiva till sommaruthyrningen, väljer bolaget ändå att plocka bort möjligheten från och med nästa år.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Vad hoppas ni att det här ska leda till?

Annons

— Vi hoppas det att det blir tydligare för våra hyresgäster och att det finns en regel som gäller för alla. Vill du hyra ut i andra hand så måste man söka tillstånd för det. Det kan också bidra till att vi får en omflyttning, att de som hyrt ut och haft råd att bo lite större nu väljer att byta till något mindre, säger Elisabeth Kalkhäll.

Läs också Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Gotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procent Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.