Annons

Gotlandshem vill sälja fastigheter

Gotland Gotlandshem står inför en underhållsnota på 1,5 miljard kronor. Nu vill bolaget få möjlighet att sälja av flera fastigheter för att ekonomin ska kunna gå ihop.
Foto: Jenny Knutsson
Konkurrensverket lägger ned utredningarna mot Gotlandshem.

Kommunägda Gotlandshem kallade på tisdagen till presskonferens för att meddela att bolaget nu vill få möjlighet att sälja av delar av sitt fastighetsbestånd.

– Vi ska göra en hemställan till regionfullmäktige om att få tillstånd att pröva marknaden för våra fastigheter. Vi gör bedömningen att vi kommer behöva sälja fastigheter för att vi ska kunna säkerställa bolagets ekonomiska hållbarhet, säger Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bakgrunden är det stora underhållsbehov som väntar företaget, där omkring hälften av hyreshusen är byggda under miljonprogramseran på 1960- och 1970-talen. Sedan i våras har Gotlandshem inventerat vilket underhåll som kommer behöva göras de närmaste trettio åren och resultatet visar på en stor ekonomisk utmaning.

– Det handlar om kostnader på 1,5 miljard kronor. Det mäktar inte bolaget med om vi samtidigt ska bygga nytt. Detta även om kostnaden ligger utspridd över trettio år, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

Styrelsen har nu gett bolaget i uppdrag att klassificera sina fastigheter i tre olika kategorier. Utvecklingsfastigheter som ska renoveras, avvecklingsfastigheter som ska behållas utan renovering och försäljningsfastigheter som ska erbjudas nya ägare. Köpintresset bedöms som stort.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

– Det är mycket stort intresse. Både mindre aktörer på Gotland och även stora rikstäckande aktörer som vill etablera sig här. Ska vi sälja så ska vi göra det till företag som sysslar med hyresrätter. Det är vår utgångspunkt, säger Elisabeth Kalkhäll.

Annons

Hur ställer ni er till de som vill ombilda till bostadsrätter?

– Är det hyresgäster som vill bilda en bostadsrättsförening så får vi ta den dialogen. Men ombildningen får vara på hyresgästernas initiativ.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Under våren ska bolagets klassificering av fastigheterna vara klar och då blir det också besked om hur många fastigheter som kan vara aktuella för försäljning.

– Ambitionen är att vi ska sälja så lite som möjligt, men hela syftet är att få en ekonomiskt hållbar balans i bolaget. Under våren 2017 ska vi ha ett underlag till försäljning klart och så att det kan gå till fullmäktige för beslut under hösten 2017, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

Senast Gotlandshem sålde av några hyresbostäder var 2014 med nio radhuslägenheter i Havdhem. Men några större avförsäljningar av beståndet har inte skett sedan slutet av 1980-talet, då bolaget sålde av cirka 100 hyreslägenher i fem olika fastigheter i Visby.

Annons

Men enligt Hyresgästföreningen är det för tidigt att dra några slutsatser av bolagets senaste besked.

– Det är ingen ide att spekulera utan nu gäller det att avvakta och se vad bolaget kommer fram till. Vi vet inte var och hur mycket man vill sälja. Sedan ska det också godkännas av regionfullmäktige och där är vi inte än, säger Lars Arvidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.