Annons

Grannar ska lära sig att stoppa våld

Nyheter Med värdens hjälp ska hyresgäster lära sig att stoppa våld hos grannen. 17 bostadsbolag har just nu skrivit på en policy, men målet är att samtliga värdar ska ansluta. Se listan.

Ett ingripande från en granne kan vara skillnaden mellan liv och död. För att hjälpa grannar i flerbostadshus att agera mot våld i hemmet har antivåldsinitiativet Huskurage tagit fram en policy för hur man som utomstående kan ingripa och stoppa en misshandel i lägenheten intill.

Den första punkten på policyn är mycket enkel: att ringa på och fråga hur det står till.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men just att lägga sig i har vi svenskar svårt för, berättar initiativtagaren Nina Rung. En förkrossande majoritet av våldet i nära relationer når aldrig polisens utredare. Men ”tysthetskulturen” hjälper bara den som utsätter och inte den som blir utsatt.

– Vi märker när vi har informationskvällar om inbrott då kommer många, ska vi prata om våld i nära relationer kommer några få. För den gängse uppfattningen är att man inte ska lägga sig i, säger hon.

Annons

Grundidén är att det inte ska kosta några pengar att rädda liv utan att bostadsbolagen som antagit policyn ska sätta upp information i allmänna utrymmen så att alla kan ta del av och påminnas om dem.

Läs ocksåSvanhildur tar omvägar för grannarnas dofter: ”Får ofta hålla andan”Bilden är ett montage. Den visar Svanhildur Jonasdotter och en sprejflaska med parfym.

– Det handlar om att det ska vara tydligt även för dem som kommer och hälsar på – att ”i det här huset tar vi avstånd från våld och inträffar det kommer vi att agera”, säger Nina Rung.

Annons

Här kan du ladda ner policyn från Huskurage.

Läs ocksåHur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder utBilden är animerad. Den visar en rökande man, en kvinna med huvudvärk, och en jurist med lagbok under armen.
Fakta: Bostadsbolag med huskurage
Bostadsbolag Kommun
Forshagabostäder Forshaga
Helsingborgshem Helsingborg
KBAB Karlstad
Kristinehamnsbostäder Kristinehamn
Oddevaldh fastigheter Munkedal
Munkforsbostäder Munkfors
Mitt Alby Stockholm
SKB Stockholm
Wahlin fastigheter Stockholm
Einar Mattsson Stockholm
Wallenstam Stockholm/Göteborg
Ikano bostad Sverige
Willhem Sverige
Botrygg Sverige
Sölvesborgshem Sölvesborg
Tyresö bostäder Tyresö
Värmdöbostäder Värmdö

Källa: Huskurage.se

Fakta: Handlingsplan vid misstänkt våld

Ring på dörren och fråga hur det står till.
Vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden.
Ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först).

Läs också Lämnade brinnande hus med fem tändare i fickan – frias från mordbrand Blev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.