Annons

Grannar tar kamp mot brotten

Visby Det väntar sannolikt tuffare tider för tjuvar och klottrare i kvarteret Vitkålen i Visby. Här drar hyresgästerna i gång Gotlands första grannsamverkan mot brott i hyreshus.
Foto: Jenny Knutsson
”Det finns områden som är betydligt stökigare i Visby, men där finns ingen hyresgästförening”, säger Jens Cederblad.

Gotlandshems 60-talsområde Vitkålen består av 460 lägenheter och ligger i stadsdelen Bingeby i norra Visby. Här vill den den lokala Hyresgästföreningen starta grannsamverkan mot brott tillsammans med polisen och hyresvärden.

– Det är egentligen ett ganska lugnt område, men den senaste tiden har vi haft problem med skadegörelse, klotter och inbrott i förråd och bilar, berättar Jens Cederblad, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Första steget togs i maj då sex hyresgäster utsågs till särskilda husombud i området. De ska hålla lite extra uppsikt, bland annat se till att förråd är låsta, att klotter anmäls och att det hålls koll på personer som beter sig märkligt och bilar som stått länge. Jens Cederblad tycker att konceptet är bra och hoppas att fler av de boende ska förstå fördelarna.

– Jag hoppas att det här ska öka gemenskapen i området och att vi kan få bort småbuset. Lyckas vi hålla nere kostnaderna för skadegörelse och klotter så är det något som kommer alla hyresgäster till del. Det hamnar annars på hyran, säger han.

Annons

Nästa steg är att rekrytera fler frivilliga husombud och få med alla hyresgäster på satsningen. För att få sätta upp skyltar om grannsamverkan kräver polisen att minst hälften av de boende ställer sig postiva till att delta i arbetet.

Läs ocksåSolgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för allaJan-Erik Svenningsson, ordförande i Tranemobostäder, Sandra Blom, uthyrare Annika Björklund Fagrell, vd, samt kommunpolis Erica Pettersson ser att deras samarbete ska göra bostadsområdet lugnare och tryggare framöver. "Det krävs att alla hjälps åt", säger Erica Pettersson.

– Det är lite av det gamla bytänket, att man hjälps åt att hålla koll och pratar med sin granne om man reser bort, förklarar Peter Östergren, trygghetshandläggare på Gotlandshem.

Närmast ska en enkät skickas ut för att ta reda på hur många av hyresgästerna som ställer upp. Ambitionen är att grannsamverkan ska kunna sjösättas fullt ut under sommaren.

Annons

– Vi hoppas vi får med så många som möjligt. Jag ser fram mot att det här är något vi ska kunna sprida till fler av våra områden, säger Peter Östergren.

Läs ocksåInflyttningsfesten förde dem samman – nu är Alexandra och Benjamin deckarmiljonärerBenjamin och Alexandra välkomnar i dörren
Läs också Niklas mål: trygga grannar Efter byamötet: Nu drar de igång grannsamverkan i Friggesund Gullspång trea på inbrottslista - fel menar polisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.