Annons

Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”

Stockholm En man misstänktes för att hyra ut sin lägenhet utan lov. Värden valde att använda skärmdumpar från Google Street View som bevis för att mannen bodde hos sin exfru. Till sin hjälp hade värden också exfruns granne, som anmält mannen över 800 gånger.
Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.
Under de senaste tio åren har mannen blivit anmäld över 800 gånger av en granne, men han menar att tipsen inte stämmer: "Allt är fabricerat"

I över 20 år har mannen haft sin hyresrätt i Stockholm. Men rykten om att mannen i själva verket bodde i en villa hos sin exfru nådde till slut värden Stockholmshem. De senaste tio åren har exfruns granne anmält mannen 829 gånger – som mest hela 14 gånger under ett dygn. Grannen har även fotograferat mannen vid huset i flera års tid och skickat bevisen till hyresvärden.

I början av 2021 började Stockholmshem undersöka tipsen närmare. Vid ett besök vid lägenheten fann man en tejpbit med ett annat efternamn än mannens på brevinkastet. Kort därefter gjorde en kvinna i samma lägenhet en felanmälan och presenterade sig som mannens svärdotter. När mannen berättade sin version hade han ingen aning om hur tejpbiten hamnade på dörren, och menar att kvinnan i själva verket är hans hemhjälp. Mannen har svårt att gå och kvinnan, som han berättade bor i området, hjälper honom med olika vardagliga sysslor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kränkande fotografering

Grannens foton visar däremot att mannen bär möbler och klipper gräset runt sin exfrus hus – något som fick värden Stockholmhem att säga upp lägenhetskontraktet. I hyresnämnden användes 20 av grannens foton som bevis på att mannen bodde permanent hos sin exfru, trots att mannen polisanmält grannen för fotograferingen.

Vid minst ett tillfälle har grannen fotograferat mannen genom fönstret, något som kan klassas som brottet kränkande fotografering. Sedan år 2013 är det förbjudet att utan tillåtelse fotografera eller filma någon som är inomhus i en bostad. I både hyresnämnden och hovrätten har mannen sagt att han endast besöker sin exfru och hjälper henne med ärenden. Han kommenterade grannens påstående med att ”allt är fabricerat”.

Annons

Skärmdumpar från Google Street View

I Sverige gäller fri bevisprövning. Det innebär att material som uppkommit på brottsligt vis fortfarande kan användas som bevis i rättegångar. Hem & Hyra har tidigare granskat de olika metoderna som värdar använder i jakten på svartuthyrare. Att be hantverkare fota i lägenheten, granska elförbrukning eller registrera inpassering med hjälp av taggar, är några av tillvägagångssätten.

I mannens fall valde Stockholmshem dessutom att använda skärmdumpar från Google Street View för att bevisa att han inte bodde i sin lägenhet. Mannen syns i bild vid sin exfrus hus, ståendes nära en bil som ägs av henne. Eftersom kvinnan inte har körkort menar Stockholmshem att mannen använder hennes bil och därmed måste anses bo hos henne.

Genrebild på ett brevinkast
Mannens brevinkast hade en tejpbit med ett annat efternamn. En märklig omständighet menar rätten, men dömer ändå till mannens fördel. Bilden är en arkivbild och inte en del av fallet.

Märkliga förklaringar

Men trots all möda att ta fram bevis väljer hovrätten, precis som hyresnämnden, att döma till mannens fördel. Nämnden konstaterar att det ”sedan länge finns en viss osämja mellan grannarna” och att det finns ett stort engagemang att bistå hyresvärden med tips och fotografier. Men att mannen använder sin exfrus bil bevisar inte att han bor med henne. Mannens version innehåller några märkliga förklaringar, men värden har inte bevisat att han har hyrt ut i andra hand eller inte bott i lägenheten. Mannen har därmed rätt att behålla sitt kontrakt.

Stockholmshem vill inte kommentera mannens fall. Kommunikationschef Åsa Stenmark vill inte heller säga någonting om metoderna som bostadsbolaget använder för att upptäcka svartuthyrning. Det enda vi får är ett kort mejlsvar.

Annons
Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

”Vi är försiktiga med att beskriva våra arbetsmetoder för att inte tipsa de som har ont uppsåt. På en generell nivå kan jag berätta att vi följer upp tips. Vi samarbetar också med myndigheter, där det finns offentlig data att hämta.”

Hem & Hyra har sökt mannen för kommentar utan att lyckas. Han saknade ombud i förhandlingarna.

Läs också Grannbråk – en svår fråga för alla parter Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.