Annons

Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: ”Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner”

Uppsala Uppsalahem vägrar som enda bostadsbolag att svara på Hem & Hyras enkät. De vill inte berätta hur de avslöjar olovlig andrahandsuthyrning eftersom det skulle försvåra arbetet. Vd Mattias Tegefjord beklagar att sex andra tillfrågade värdar är öppna med hur de jobbar.
Foto: Uppsalahem
Uppsalahems vd Mattias Tegefjord vill inte vara transparent med vilka metoder bolaget använder för att avslöja otillåten andrahandsuthyrning. "Det vore dumt", säger han.

Sedan 2019 finns en ny lag som innebär att personer kan bli uppsagda från sin bostad utan att få en varning innan. Hem & Hyra sände ut en enkät för att få veta vilka metoder bostadsbolagen använder sig av för att samla bevis.

”Dumt” att avslöja metoderna

Av sju tillfrågade kommunala bostadsbolag har majoriteten – sex stycken – svarat. Det handlar om till exempel att kolla sociala medier, prata med grannar och göra hembesök. Vissa metoder – som att registrera inpassering med hjälp av taggar – är juridiskt tveksamma.

Men Uppsalahem vill inte svara på Hem & Hyras enkätfrågor. Bolagets vd Mattias Tegefjord tycker att det vore ”dumt” att avslöja metoderna och beklagar att branschkolleger valt att göra det. Mattias Tegefjord är övertygad om att majoriteten av hyresgästerna uppskattar arbetet med att avslöja svartuthyrning, eftersom fenomenet med olaglig andrahandsuthyrning leder till otrygghet:

”Det blir mycket spring i trapphusen, ständigt nya personer som flyttar in och ut, portar ställs upp, lås manipuleras, störningar, nedskräpning med mera”, skriver han i ett mejl till Hem & Hyra.

Har inte era hyresgäster rätt av integritetsskäl att veta vilka metoder ni använder?
”Vi har stor respekt för våra hyresgästers integritet och smyger inte runt och spionerar på gemene hyresgäst. Men om vi kan lägga samman flera signaler om att det inte står rätt till i en lägenhet så behöver vi bevisa att den som står på kontraktet inte bor där. Och då behöver vi så klart granska det hela närmare”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Över 200 lägenheter är tillbaka i kön

Av de sju granskade bolagen sade Uppsalahem upp överlägset flest hyreskontrakt under 2023 – 102 stycken.

Annons

De senaste två åren har Uppsalahem fört tillbaka över 200 lägenheter till bostadskön efter att ha avslöjat svarta hyreskontrakt, enligt Mattias Tegefjord. Om någon enstaka hyresgäst blir felaktigt utsatt för en närmare granskning, tycker han att det är ett ”pris värt att betala”:

”Att berätta om hur vi jobbar vore att förse den organiserade brottsligheten med instruktioner om hur de ska göra för att undvika upptäckt”.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Frågar ut grannar och gör hembesök

I Hem & Hyras granskning av bostadsbolagens metoder för att avslöja svartuthyrning vill vi kunna jämföra värdarnas enkätsvar med verkliga ärenden. Därför begär vi ut bostadsbolagens journaler över de senaste 25 ärendena. Vi vill enbart se metoderna, inte namn eller adresser till hyresgäster.

Uppsalahem vill först inte lämna ifrån sig dessa. Men när Hem & Hyra begär att få saken juridiskt prövad, får vi ut delar av handlingarna. Men fortfarande har Uppsalahem maskat flera uppgifter.

Av journalerna framgår att Uppsalahem har liknande metoder som andra bostadsbolag för att avslöja otillåten andrahandsuthyrning. De kollar folkbokföring, frågar ut grannar, gör hembesök och fotograferar under besök i lägenheterna. De spanar även utanför om det lyser i fönster eller inte.

Annons
Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Uppsalahem kontrollerar även från vilket konto som hyresgästens hyra dras. De tittar också i fastighetsregistret för att se om någon äger till exempel ett hus. I handlingar från hyresnämnden kan vi även se exempel på att de kollat vattenförbrukningen.

Hem & Hyra har överklagat delar av Uppsalahems maskningar till Kammarrätten.

Uppsalahems motpol är Örebrobostäder som fyller i enkäten, lämnar ut de senaste 25 ärendena och låter Hem & Hyra följa med när de spanar efter oriktiga hyresförhållanden. Dock med förbehållet att vi inte får avslöja namn eller platser.

Karin Blaxmo är chef över uthyrningen på Örebrobostäder.

– Vi ser att otillåtna andrahandsuthyrningar medför otrygghet för grannar som bor i närheten. Därför är det jätteviktigt för oss att ta tag i problemen. Vi är trygga med att vi följer lagar och riktlinjer som berör vår verksamhet och vill vara transparenta i vårt arbete. Transparensen är en trygghet för våra hyresgäster och bostadssökande – men också för oss som jobbar här. Däremot vill vi inte hänga ut enskilda individer. Så det kommer alltid finnas delar av vårt arbete som vi inte kan dela med oss av, säger Karin Blaxmo som är chef över uthyrningen på Örebrobostäder.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.