Annons

Gratis läxhjälp i Tuve

Göteborg Läxhjälp för barnen och språkkafé för vuxna. Hyresgästföreningen i Tuve slår ett slag för bättre integration och gemenskap bland de boende.
Foto: Linn Bergbrant
Någon att fråga. Isse Abdikadir och Ibrahim Adan får hjälp med läxorna av Petter Weimer, som studerar till lärare. ”Delvis gör jag det för att jag gillar barnen, delvis för att få lite inblick i skolan på riktigt” säger han.

– Jag skulle egentligen ha tränat fotboll idag, men det blev läxhjälp i stället, säger Ibrahim Adan, 11 år.

Han har fått sällskap till Hyresgästföreningens lokal i Tuve centrum av sin mamma, Jamiila Nuur.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag tycker det är jättebra här. Hemma går det fem minuter, sedan blir det internet och spel. Här finns det inget annat, då vet jag att han kommer att fokusera och klara läxan, säger hon.

Läxhjälpen bedrivs på tisdagskvällar med hjälp av två lärarstudenter och en chalmerist, och fungerar även som språkcafé. Där kan vuxna hyresgäster träffas för att prata eller få hjälp med att tolka brev, myndighetsbesked och liknande.

Annons
Abdi Abdikadir.

Tanken är att det ska vara en mötesplats, berättar Abdi Abdikadir från Hyresgästföreningen.

– Tuve klassas inte som segregerat men allt fler utlandsfödda flyttar hit och det gäller att förebygga. Det är viktigt att kunna samtala, säger Abdi.

Jamiila Nuur säger att det är stor skillnad mot när hon kom till Sverige på 1990-talet.

Annons

– Då fanns inget sådant här. I dag skulle jag lära mig svenska mycket fortare än vad jag gjorde då.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

Fotnot: Efter Hem & Hyras besök har läxhjälpen bytt lokal. Numera håller man till i lokalen på Norumshöjd 69, baksidan av huset.

Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.