Annons

Grillade inomhus – kräver nya golv av värden

Södermalm Grannar till hyreslägenheten på söder var rädda. Det luktade gas och rök i trapphuset. Vid kontroll visade det sig att grannen saknade el och lagade mat över öppen eld i köket.

Ärendet avgjordes i sin andra del förra veckan men blir begripligt först mot bakgrund av vad som påståtts och beslutats i hyresnämnden i ett tidigare, relaterat ärende.

Hyresvärden ville då avhysa den 70-årige mannen från sin lägenhet eftersom den ansågs vara mycket misskött. 70-åringen hade inte haft el inkopplat under fem år vilket lett till att varken fläkt och självklart heller inte spis fungerat som de ska. Det senare problemet har mannen löst själv genom att laga sin mat inomhus på kolgrill och med gas vilket skapade en viss oro bland övriga hyresgäster som larmat polis och räddningstjänst vid ett flertal gånger. Köksfläkten hade dessutom tagit eld vid ett tillfälle innan elen stängdes av men det säger mannen beror på att den var gammal och dålig. Enligt sotaren berodde det på överhettning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Saken gick upp i hyresnämnden, lägenheten besiktades och det konstaterades att grillningen i lägenheten ”måste bedömas som mycket allvarlig”. Men 70-åringen fick trots allt behålla sitt lägenhetskontrakt. Han hade skaffat ett el-avtal, polisutredningen kring allmänfarlig vårdslöshet var nerlagd och han hade inte grillat inomhus sedan 2013. Nämnden pekar också på övriga omständigheter som att hyresvärden inte kontrollerat att mannen skaffat el-avtal efter påminnelsen om det. 

Annons

Där tog det första ärendet slut, i förra veckan avgjordes uppföljningen. Nu kräver 70-åringen nytt golv i köket eftersom det skadats av heta kastruller och blivit fuktiga. Det gick inte hyresvärden med på. 70-åringen har ju själv ställt de heta kastrullerna på linoleummattan.

Så tänkte även hyresnämnden. Även om mannen gick med på att betala hälften själv.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.
Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Betalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuld Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.