Annons

Grönt ljus för Akelius höjning i Lysekil

Lysekil Nästan tre procents hyreshöjning var för mycket tyckte två boende hos Akelius i Lysekil. Men den nya nivån är rimlig enligt hyresnämnden.

I januari i år gick Akelius ut till de 42 hyresgästerna i fastigheten på Färgaregatan/Korsgatan i Lysekil med en begäran om höjda hyror med 2,95 procent från 1 april.

Två av de boende gick inte med på höjningen som skulle innebära drygt 200 kronor mer per månad. Varmhyran skulle landa på drygt 7 500 för den ena hyresgästen, som har en trea på 70 kvadratmeter, och drygt 7 100 för den andra hyresgästens trea som är 64 kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De vände sig till Hyresgästföreningen som biträdde dem under hyresnämndens sammanträde.
Hyresgästerna kunde tänka sig en höjning på 2,4 procent. De anser att kvalitén på lägenheterna, som är byggda 2006, inte är särskilt bra och att hyran redan är hög. Enligt en av de boende har flera grannar redan flyttat på grund av hyresnivån.

Annons

Hyresgästföreningen har inget avtal om förhandling i fastigheten.
På övriga håll i Lysekil har de förhandlade hyrorna landat på mellan 2,1 och 2,4 procent i år.

Under sammanträdet besiktigade hyresnämnden de två lägenheterna, en tvättstuga och fastigheten i övrigt. Enligt nämnden är standarden hög och läget centralt.
Det finns inga andra tillräckligt nya lägenheter att jämföra nivån med, men hyresnämnden bedömer att hyrorna i den aktuella fastigheten är skäliga.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Akelius får därmed ta ut hela den begärda höjningen.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.