Annons

Grönt ljus för miljardutdelning

Stockholm Stockholms tre stora allmännyttiga bolag kritiserades när de delade ut över en miljard i vinst. Men Förvaltningsrätten i Stockholm slår fast att de gjorde rätt.

Tre hyresgäster i Stockholm överklagade förra året Stockholm stads beslut att plocka ut 1,291 miljarder kronor ur Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem. Men Förvaltningsrätten i Stockholm avslår överklagan.
– Vi har gjort bedömningen att vinstutdelningen inte strider mot de paragrafer i lagen som de hänvisar till. Undantagen i lagen gör att de kan dela ut pengarna, säger Ann-Kristin Rosén som föredragit målet i förvaltningsrätten.

Kritikerna hävdar att lagen säger att bolagen inte får dela ut mer än 2011 års vinst vilken var på 849 miljoner kronor, och hävdar att bolagen delade ut nära 450 miljoner kronor för mycket när de delade ut 1,291 miljarder.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I domen hänvisar förvaltningsrätten till undantag i den nya lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag (AKBL), som infördes första januari 2011. Undantagen ger allmännyttiga bostadsbolag rätt att dela ut mycket större vinst till sina ägare än tidigare. Förutsättningen är att pengarna kommer från fastighetsförsäljningar eller används till projekt som främjar integration och social sammanhållning.
Förutom att kritikerna menar att staden plockat ut för stor vinst ur bolagen anser de även att pengarna används till fel saker när de till exempel ska gå till överdäckning av E18 och anläggandet av parker. Men förvaltningsrätten ger Stockholm stad rätt även på denna punkt och menar att de åtgärder pengarna ska användas till inte strider mot lagen.

Annons

Rolf Falk, hyresgäst hos Svenska Bostäder och en av de som överklagade vinstutdelningen är kritisk till domen.
– Jag håller inte med förvaltningsrätten, lagen och förarbetena var inte meningen att användas på det här sättet. Nu kan bolagen ta ut mycket mer pengar ur bolagen och använda dem till saker i samhället som jag tycker alla ska vara med och betala, säger Rolf Falk.

Hyresgästföreningen har stöttat hyresgästerna juridisk och ska nu granska domen.
– Vi ska se om vi ska överklaga domen, men vi tycker inte de tolkar lagen rätt, säger Terje Gunnarson, ordförande Hyresgästföreningen Stockholm.

Läs ocksåSvårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig"Rida Kammouna, hyresgäst Svenska bostäder

Joakim Larsson, ytterstadsborgarråd på Stockholm stad, låter via sin pressekreterare hälsa att han välkomnar Förvaltningsrättens dom som friar Stockholms stad men ber att få återkomma efter att en mer genomgående analys av domen gjorts.

Annons

 

Läs också Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Hyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.