HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Grönt och rökfritt viktigt för bostadssökande

Stockholm Bra kommunikationer, citynära, en grön innergård, rökfritt och gärna nyproducerat – så länge det inte kostar för mycket. Så ser drömlägenheten ut för dem som står i bostadskön.

Det är Bostadsförmedlingen i Stockholm som låtit bostadssökande svara på ett antal frågor om hur de vill bo. Klart flest, 36 procent, svarade att goda kommunikationer är den allra viktigaste faktorn när de väljer område att bo i. Knappt hälften så många anser att närhet till citykärnan väger tyngst, medan 14 procent tycker att närhet till naturområden och vatten är mest betydelsefullt.

Av deltagarna i enkäten kunde 81 procent rent generellt tänka sig att bo i en nyproducerad hyresrätt. Men den andelen sjunker till 32 procent om detta skulle innebära avsevärt högre hyra. Att de oftast klart högre nyproduktionshyrorna skrämmer många är ingen nyhet.

Läs ocksåMoa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbristMoa Helleberg, 25, har Aspergergs syndrom. Om tre månader står hon utan bostad i Alingsås.

–  Det avspeglas väldigt tydligt när man jämför våra kötider för äldre lägenheter med kötiderna för nyproducerade. Det skiljer drygt tre år i medeltal, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen.

Av dem som kan tänka sig att bo i nyproducerat uppger 23 procent att det starkaste skälet är att det är ”nytt och fräscht”. För dem kan det vara intressant att veta att det faktiskt går att få en nybyggd lägenhet tämligen omgående – om man inte absolut måste bo nära Stockholms city.

– Förra året förmedlade vi faktiskt 300 bostäder till personer med en kötid på under ett år. Det handlar bland annat om nya lägenheter i Barkarbystaden i Järfälla och i Vattenfalls ombyggda hus i Råcksta.

Läs ocksåSollentunabo fick lägenhet efter 16 dagar i bostadskön

Kötiderna för nyproduktion påverkas inte bara av hyresnivån, utan även av att det dyker upp ett stort utbud av lägenheter på en gång, påpekar Marika Nordström. När ett stort nyproduktionsprojekt kan efterfrågan tillfälligt mättas lokalt.

Av Bostadsförmedlingens undersökning framgår också att många helt vill slippa tobakslukt i husen där de bor. 57 procent svarade att de ”absolut” skulle vara intresserade av att flytta till ett rökfritt boende.

Vad gäller bostadens innergård är kundpanelens budskap klart: den ska vara grön, med träd, buskar och rabatter. För de allra flesta är det viktigare än exempelvis lekytor och grillplats. Enkäten visar också att tre av fem föredrar att ha tvättmaskin och torktumlare i den egna lägenheten framför att ha tillgång till en gemensam tvättstuga i huset.

Läs ocksåEnsamstående Lisa nekades lägenhet – så svarar Bostadsförmedlingens vd

Undersökningen bygger på svar från 3 460 personer i Bostadsförmedlingens kundpanel, som består av totalt cirka 5 000 personer som står i bostadskön.

Fakta: Viktigaste faktorn vid val av område att bo i

Goda kommunikationer 36 procent
Nära citykärnan 17 procent
Nära vatten/natur 14 procent
Område med god status eller rykte 12 procent
Nära jobb eller studier 11 procent
Nära släkt och vänner 7 procent
Nära uppväxtorten 2 procent
Vet ej/ingen åsikt 2 procent

Källa: Bostadsförmedlingen i Stockholm

Läs också Värd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn” Sabine nekas hyreskontrakt - för att hon är gift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.