Annons

Gudrun Schyman vinner strid – får lov att byta bostad

Nyheter När Gudrun Schyman ville byta bort sin övernattningslägenhet svarade värden med att säga upp kontraktet. Nu har politikern fått rätt i hyresnämnden.

Gudrun Schyman har blivit allt mer engagerad i lokalpolitiken i Skåne, och representerar för närvarande partiet Feministiskt Initiativ i kommunfullmäktige i Simrishamn och sitter i allmännyttiga Simrishamnsbostäders styrelse.

Av arbetsskäl ansökte den forna vänsterpartiledaren i våras om att få byta sin 86 kvadratmeter stora 1700-talslägenhet i Stockholm mot en komplementbostad i Malmö.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Då satte sig hyresvärden AB Stadsholmen på tvären, och krävde i stället att Gudrun Schyman skulle frånträda sitt kontrakt.

Orsaken var att hon redan hade en fast bostad i Simrishamn, drygt åtta mil från det tilltänkta boendet, och att bytet därmed endast skulle utgöra en komplementlägenhet.

Gudrun Schyman valde dock att vända sig till hyresnämnden – och fick beslutet med sig. Hennes hyreskontrakt löper på oförhindrat och hon får rätt att byta till lägenheten i Malmö.

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Som argument har politikern hävdat sig behöva en kompletterande bostad med närhet till bra inrikes kommunikationer i sitt arbete som moderator, föreläsare och mentor. Eftersom hushållet bara har en bil spelar det blygsamma avståndet till villan i Simrishamn ingen roll, eftersom hon inte kan köra den till Malmö och bara lämna den där.

Annons

Simon Safari, ledamot i hyresnämnden i Stockholm, är till en början mycket förvånad över beslutet.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt att man får lov att byta när man redan har en annan permanent bostad. Jag hade nog reserverat mig i det här fallet, det ska inte finnas några undantag.

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

Efter att ha gått igenom handlingarna i detalj återkommer han med en förklaring till domslutet:

– Orsaken är helt enkelt att hyresvärden inte har bestridit hennes skäl till byte. Då hade nämnden knappast ha gett godkänt. Men tyvärr är lagen lite fyrkantig och beslutet är rätt.

Annons

Kan Gudrun Schyman ha särbehandlats för att hon är politiker?

– Det kan ha funnits något ytterligare skäl som inte har hamnat på papper som tar hänsyn till hennes roll. Säkerhetsskäl till exempel.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Gudrun Schyman för en kommentar.

Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.