HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Gunilla och Karl-Evert uppsagda på grund av Sotis kiss: ”Överdrivet”

Åmål Katten Sotis kiss har gjort Karl-Everts och Gunillas lägenhet till en sanitär olägenhet. Det anser Åkabs kommunfastigheter och säger upp dem från kontraktet i Fengersfors. ”Överdrivet”, säger Karl-Evert, som gärna hade bott kvar.
Gunilla Johansson och katten Sotis i Fengersfors.
Foto: Karin Gistedt
Gunilla Johansson kan inte tänka sig att göra sig av med katten Sotis som hon och sambon Karl-Evert Larsson haft i elva år.

– Stig på i röran. Vi håller ju på att flytta, säger Karl-Evert Larsson när han tar emot i lägenheten som han hyr av Åmåls kommunala bostadsbolag Åkab på Radhusvägen i dalsländska Fengersfors.

Karl-Evert Larsson fyller snart 80 år och är rullstolsburen. Lägenheten med fyra rum och kök delar han med sin sambo Gunilla Johansson och deras katt Sotis.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

– Ja, här har ni boven i dramat. Vår lilla katt, som de säger har förstört lägenheten, säger Karl-Evert när en svart liten katt försiktigt trippar in över tröskeln.

Karl-Evert Larsson och Gunilla Johansson har blivit av med sitt hyreskontrakt i Fengersfors. Hyresvärden Åkab menar att de vanvårdat lägenheten.
Karl-Evert Larsson och Gunilla Johansson har blivit av med sitt hyreskontrakt i Fengersfors. Hyresvärden Åkab menar att de vanvårdat lägenheten.

De flyttade in för snart ett år sedan. Men nu har Åkab sagt upp kontraktet. De menar att paret har vanvårdat sin lägenhet så allvarligt att de inte kan bo kvar.

– De säger att vår katt Sotis kissar och bajsar på golvet. Det kan väl hända att han kissat någon gång. Men det tror jag att katter gör, säger Karl-Evert.

Läs ocksåKattägare anklagas för vanvård av lägenhet - golvet var täckt av bajsVanvårdad lägenhet med kattbajs

När Karl-Evert vägrade flytta hamnade ärendet i Hyresnämnden. Där gick juristerna på Åkab:s linje och nu måste Karl-Evert och Gunilla lämna lägenheten.

Doft av ammoniak

Av hyresnämndshandlingarna framgår att Åkab uppmanat Karl-Evert att städa lägenheten. Samt att man början av i december sagt att man skulle återkomma på besiktning den 19 januari. Vid den besiktningen konstaterade Åkabs förvaltare att ”…hyresgästerna hade städat en hel del, …även om det fortfarande fanns en hel del saker samlade i högar, men att det värsta var att ammoniakdoften fortfarande slog emot dem när de kliv in genom lägenhetsdörren”.

Annons

Även när Hem & Hyra kommer till lägenheten luktar det starkt av katturin.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Det är inte så lätt för oss att hålla rent. Jag sitter ju i rullstol och Gunilla har problem med sina knän. Men någon sanitär olägenhet tycker jag inte att det är här, säger Karl-Evert.

Hur hade ni kunnat undvika den här situationen?

– Det är väl att göra oss av med katten då. Men det vill vi ju inte. Vi har haft honom i snart tolv år och han är vår lilla bebis, säger Gunilla Larsson.

Har ni inget stöd i hemmet?

– Jo, vi hade hemhjälp. Men det var svårt för de kom aldrig på bestämda tider. Vi visste aldrig riktigt när de skulle komma så jag sade upp den. Nu har vi hjälp med städning.

Karl-Evert säger att han hade kunnat godta Åkabs uppsägning om de eller Åmåls kommun hade erbjudit en ersättningslägenhet.

Annons

– Men problemet är att de vägrar låta oss ta med katten och vi kan inte tänka oss att flytta utan den, säger Karl-Evert.

Senast den sista juli ska de ha lämnat lägenheten. Flytten kommer att gå till grannkommunen Mellerud där paret har fått en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget Mellbo.

– Dit får vi ta med oss Sotis. Bara vi följer instruktionerna. Han får inte springa runt som en vildkatt i huset. Men det är ju inget problem, för Sotis har alltid varit en innekatt, säger Karl-Evert.

Flyttnota oroar

En sak som oroar Karl-Evert och Gunilla är flyttnotan som troligen kommer från Åkab så småningom. I hyresnämndshandlingarna står det att bolaget ”…inte vet vad som väntar när man tittar under linoleummattorna som ligger i sovrummen och hallen. Eller vad som finns under parketten i vardagsrummet. Kostnaderna för att sanera kommer inte understiga 100 000 kr”.

– Det är klart att det är oroligt. Några såna summor klarar vi inte av att betala, säger Karl-Evert Larsson.

Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Hyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.