Annons

Gunnel, 82, vann sopstriden mot värden

Linköping Hyresvärden kan inte kräva att 82-åriga Gunnel Sandberg ska gå 400 meter för att kunna sopsortera. Det anser hyresnämnden, som hotar med vite om inte Willhem vidtar åtgärder.
Foto: Jenny Knutsson
En betongplatta på marken är allt som återstår av återvinningsrummet. Hovrätten har bestämt att hyresvärden inte behöver bygga upp det igen. Gunnel Sandberg är besviken.

Mer än två år har gått sedan den där tidiga morgonen då Gunnel Sandberg vaknade och upptäckte att det brann på gården på Stiglötsgatan i Skäggetorp, Linköping.

– Det var återvinningsrummet som gick upp i rök. Branden var tydligen anlagd, säger Gunnel Sandberg.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I dag är allt som finns kvar en betongplatta på marken och sot på tegelväggen på huset intill. Så har det varit sedan branden och Gunnel och hennes grannar har hänvisats till andra återvinningsanläggningar i området. Den närmaste finns 200 meter bort. Men även om hon är pigg för sin ålder är det kämpigt att bära tidningar och annat avfall som ska återvinnas den sträckan.

– Jag försöker vara noggrann med källsortering, men de har inte gjort det lätt för mig.

Efter att förgäves ha försökt förmå sin hyresvärd, Willhem, att bygga upp återvinningsrummet igen kontaktade Gunnel Sandberg hyresnämnden. När nämnden tog upp ärendet gjorde man bland annat studiebesök i bostadsområdet, eller syn som det kallas formellt.

Annons
Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.

Gunnel fick rätt. Hyresnämnden anser att avståndet till närmaste sopsorteringsrum är orimligt långt och att det inte utan vidare går att ta bort en service som fram till branden har ingått i hyran.

Hyresnämnden ålägger värden att bygga upp återvinningsrummet igen. Det ska vara klart senast den 31 oktober i år, annars riskerar Willhem att tvingas betala vite på 25 000 kronor. Som alternativ kan nämnden tänka sig att värden presenterar ett annat godtagbart förslag på sopsortering inom rimligt avstånd från Gunnel Sandbergs hem. Ett sådant förslag ska i så fall vara framtaget senast vid årsskiftet och den alternativa lösningen redo att tas i bruk senast 31 mars 2017.

Gunnel Sandberg är nöjd med beslutet.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Äntligen är det någon som lyssnar. Man borde inte behöva bråka med sin värd.

Men striden har tagit på krafterna och helst skulle hon vilja flytta.

Annons

– Jag hoppas att jag hittar en annan lägenhet, säger hon.

Willhem har överklagat beslutet.

Willhem: ”Det är inget jätteavstånd”

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Willhem återbetalar överhyra i Trollhättan - "Skönt att de tar sitt förnuft till fånga" Willhem säger upp avtal och tar ut överhyra: "Chockade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.