Annons

Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Nyheter Ett omfattande slarv med inbetalning av hyror på landets socialkontor gör att hyresgäster riskerar att bli vräkta. Nu kan Hem & Hyras reporter AnnaKarin Löwendahl vinna en guldspade, när tidningen nominerats för femte året i rad.
Foto: Pavel Koubek/Getty Images
Hem & Hyras reporter AnnaKarin Löwendahl är nominerad till en guldspade för sin granskning av hur socialtjänstens agerande kan få hyresgäster vräkta.

Hem & Hyra har blivit nominerade till det prestigefyllda grävande journalistpriset Guldspaden, inom kategorin ”Magasin”.

– Det känns omtumlande och jätteroligt, säger AnnaKarin Löwendahl, reportern bakom granskningen ”När socialen får dig vräkt”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I granskningen kunde Hem & Hyra visa att var femte kommun som via socialtjänsten lovat att sköta folks hyresinbetalningar de senaste åren missat att göra det. Exempelvis medgav socialtjänsten i Göteborg att det hänt 40 gånger. Något som resulterar i att människor har blivit vräkta.

– Vi lyfter ett systemfel som tillåtits pågå i det tysta år efter år. Det drabbar röstsvaga och redan utsatta människor utan förmåga att hävda sin rätt. Jag är så glad över att juryn valt att lyfta ett jobb med det temat. Det här är frågor som inte särskilt ofta hamnar i det mediala strålkastarljuset, och ändå slår det så hårt mot de som drabbas. Att det får gå till så här är inte klokt, säger AnnaKarin Löwendahl.

Annons

En stor utmaning i att göra granskningen var att sekretessen inom socialtjänsten är stark, och att de drabbade personerna är fortsatt beroende av socialkontoren.

Läs ocksåHem & Hyra kan vinna guldspade igen – här är nominerade grävet

– Det är en snårig byråkrati, men det svåraste har varit att få folk att våga berätta. De riskerar ju så mycket genom att prata med mig och med oss, till exempel att mista sitt hem, säger AnnaKarin Löwendahl.

Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister. Årets vinnare presenteras på årets grävseminarium den 22-23 mars i Gävle.

Annons

Vad tror du om dina chanser att vinna? 

Läs ocksåHem & Hyras granskning vinner GuldspadenAnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant tar emot Guldspaden 2020 i klassen Magasin.

– Ingen aning! Det brukar vara stenhård konkurrens. Det görs jättemycket bra journalistik i magasinsvärlden. Det handlar helt om vad juryn väljer att premiera. Men det är fint att få vara med i det sammanhanget, och få femton minuter att berätta om den här frågan för landets kanske främsta journalister, säger AnnaKarin Löwendahl.

Fakta: De är nominerade till guldspaden i kategorin "Magasin":
  • När socialen får dig vräkt av AnnaKarin Löwendahl, Hem & Hyra
  • AI visar: De här romanerna av Läckberg är spökskrivna av Lapo Lappin, Kvartal
  • Sanningen om sprängdåden av Johanna Edström, David Lundmark, Dagens Arbete
Läs också Megabeskedet: Två av Hem & Hyras granskningar kan vinna guldspade! ”Den stora köpfesten” gav guldspade till Hem & Hyra Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.