Annons

”Den stora köpfesten” gav guldspade till Hem & Hyra

Nyheter JAAA! Linda Dahlins och Ida Karlssons granskning av ombildningskonsulten Restates bedrägliga upplägg gav Hem & Hyra en guldspade. ”Fantastiskt att vårt jobb uppmärksammas. Det är så många hyresgäster som drabbats av konsulternas framfart," säger Linda Dahlin.
Ida Karlsson, Linda Dahlin, guldspaden
Foto: Tindra Englund
Vinnare! Ida Karlsson och Linda Dahlin, reportrar på Hem & Hyras stockholmsredaktion, vinner Guldspaden för deras gräv "Den stora köpfesten".

Granskningen ”Den stora köpfesten” handlar om hur Restate, som utger sig för att vara landets största konsult för ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt, använder sig av tveksamma och bedrägliga metoder för att få tillräckligt många röster för att de boende ska få ta över huset.

I ett av de granskade fallen i Stockholm med kranskommuner visade det sig att vd:n Patrik Roséns vänner och bekanta från andra delar av landet fuskskrivit sig på adressen för att samla ihop tillräckligt många röster för att hyresgästerna skulle få ta över ett skandalomsusat hus med tidigare kända byggfel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid en annan ombildning blev underhållet av fastigheten 300 miljoner dyrare än ombildningskonsulten kalkylerat med.

Justitieministern tillsatte utredning efter avslöjandet

Efter granskningen tillsatte dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) en utredning som bland annat ska komma med förslag på hur fusk vid ombildningar ska kunna stoppas. ”Det här är sånt som gangstrar håller på med. Luckorna i lagen måste täppas till,” sa Morgan Johansson då.

Annons

I över nio månader har Linda Dahlin och Ida Karlsson ägnat delar av arbetstiden åt granskningen. Till en början begärde de ut listor på tusentals nya bostadsrättsföreningar hos Bolagsverket. Sedan valde de att gå vidare med 58 ombildningar som gjorts av företaget Restate, eftersom de är största aktören. Det var ett metodiskt arbete i Excel som ledde fram till avslöjandena. Jobbet gjordes tillsammans med Anna Tiberg, tidigare editionschef, och närmaste kollegan Kenneth Samuelsson som hjälpte till med research och skötte det löpande arbetet under tiden Linda och Ida arbetade med grävet.

Läs ocksåHem & Hyras avslöjanden kan än en gång vinna fint pris - granskade ombildningar

– Vi är jätteglada för priset och uppmärksamheten. Det här är så stora affärer för vanliga människor som sällan granskas. Regelverket skyddar inte. När en ombildning väl är genomförd går den inte att backa, även om det förekommit fusk i samband med affären. Vi hoppas att ombildningsmarknaden, där konsulter kapar åt sig miljoner, fortsätter att granskas, säger Ida Karlsson.

Ida Karlsson och Linda Dahlin, Hem & Hyra
Granskade 58 bostadsrättsföreningar. I sitt gräv djupgranskade Ida Karlsson och Linda Dahlin 58 bostadsrättsföreningar som anlitat Restate vid ombildningen.

”Vi är väldigt glada”

Många av de som blivit drabbade av ombildningskonsulteras bedrägliga metoder har inte velat ställa upp med namn och bild, men några av dem har gjort det. Exempelvis Fanny som förlorade allt i samband med en ombildning av kommunala Förvaltarens fastighet i Sundbyberg. Och Anita Gunnerstad och Lars Dahlman i Hässelby strand som kämpade emot en ombildning som stoppades i sista stund.

Annons

– Det är stort att få en guldspade. Hade inte vi uppmärksammat fuskskrivningarna kanske de hade fått fortsätta att gå under radarn. Vi är väldigt glada för alla dessa hyresgäster som vågat ta strid mot oegentligheter. Hem & Hyra fortsätter att göra gräv som väcker uppmärksamhet och berör, säger Linda Dahlin.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande – nu ska regeringen utreda ombildningsfusketJustitieminister Morgan Johansson

Det här är fjärde året i rad som Hem & Hyras redaktion nomineras till föreningen Grävande journalisters pris guldspaden i kategorin magasin. En gång tidigare har vi vunnit. Det var 2020 för AnnaKarin Löwendahls och Anna Rytterbrants jobb om kaoset runt svensk folkbokföring och handeln med adresser.

Läs också Justitieministern efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ren skumraskbransch” Hovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel Banken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.