HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hade sex kilo knark och 900 000 i kontanter hemma – hyresgästen slipper straff

Nyheter 6 000 gram cannabis, tusentals narkotikaklassade tabletter och 900 000 i kontanter. Det blev polisens jättefynd vid ett tillslag i en lägenhet i södra Stockholm. Hyresgästen går fri – men hans inneboende kompis döms till tre år i fängelse.
Fyndet gjordes i en garderob i hyreslägenhete
Foto: Polisen
Fyndet gjordes i en garderob i hyreslägenheten.

Polisen hade efter tips börjat bevaka hyreslägenheten på Liljeholmen i Stockholm, där de två unga männen bodde. Sent i september gjorde de ett tillslag.

20-åringen som stod på kontraktet var inte hemma. Det var i stället hans två år äldre kompis, som delade lägenheten. I den övrigt sparsamt inredda bostaden gjorde polisen ytterligare en upptäckt: ena halvan av garderoben i tamburen innehöll mängder av droger och kontanter.

Läs ocksåRånad och slagen i sin lägenhet - men Emil vägrar vara räddLysekil - gangsterhåla eller trygg småstad? Emil vägrar känna rädsla, trots att han blev rånad och misshandlad i sin egen lägenhet. "Det handlar inte om Lysekil, utan om enskilda individer", säger han.

Jättegömma – helt oskyddat

6,2 kilo vakuumförpackad cannabis, 1 400 narkotikaklassade tabletter samt 900 000 kronor i form av gummibandförsedda sedelbuntar förvarades helt oskyddat i skåpet.

I samband med tillslaget fann polisen även en nyckel som visade sig gå till en lägenhet på Vasastan i Stockholm. Där påträffades ytterligare 6 000 narkotikaklassade tabletter.

Båda hyresgästerna hävdar att de varken känt till narkotikan eller har beskaffat sig med den. Inte heller de stora mängderna kontanter tillhör dem, uppger männen i förhör.

Läs ocksåRånarna stal 83-åriga Inkeris trygghet - då ställde grannarna uppInkeri Backman blev rånad utanför sitt hem i centrala Bengtsfors. Bytet blev småpengar, men för Inkeri ändrades livet. Hon har fortfarande smärtor i ryggen och känslan av otrygghet finns kvar.
I samband med tillslaget hittades bland annat en nyckel. Den ledde till ytterligare en knarkgömma.

Bevis i telefonen

Hur den något äldre mannens fingeravtryck hamnat på två av förpackningarna med narkotika vill han inte kommentera. Inte heller varför hans mobiltelefon innehåller både bilder och filmer av stora mängder narkotika med samma typ av märkning som det beslagtagna partiet samt meddelanden som styrker att han sysslat med narkotikaaffärer.

Än mer besvärande för 22-åringen är att han också pekas ut som hyresgäst till lägenheten där det andra knarkfyndet gjordes – droger från samma tillverkningsomgång som det stora beslaget. Hans mobiltelefon visar även att han befunnit sig vid adressen i Vasastan ett flertal gånger under hösten.

Sammantaget anser tingsrätten att bevisningen mot 22-åringen är så stark att han ska dömas till tre års fängelse för grovt narkotikabrott.

Läs ocksåÅldringsbrotten har blivit digitala: "Bankkontot tömt innan de förstår"Kommunpolis Dan Carlsson i Lysekil uppmanar alla som drabbas av bedrägerier eller försök till bedrägerier, att polisanmäla. "Det är viktigt för oss som utreder brotten att få veta hur bedragarna bär sig åt. Och det är inget att skämmas över att man blivit utsatt. Tvärt om", säger han.
Drogerna och pengarna låg enligt 20-åringen staplade i hans kompis halva av garderoben.

Inga fingeravtryck

Bättre gick det för hans två år yngre vän. 20-åringen hade lämnat lägenheten tidigt på morgonen före tillslaget och vidhåller att den halvan av garderoben där drogerna hittades enbart disponeras av hans inneboende. Han förnekar att drogerna funnits i lägenheten medan han varit där, eller att han i alla fall inte känt av någon cannabisdoft.

Eftersom 20-åringen inte var hemma när polisen slog till och det inte heller gick att säkra hans fingeravtryck kan han inte knytas till brottet. Han frikänns därför helt.

Läs också Mamma drev knarkcentral hemma i lägenheten Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.