Annons

Hallå där Anders Thorén…

Borås ...som tillträder som ny vd för AB Bostäder i Borås den 1 april i år.

Hur känns det?

– Det ska bli jätteroligt. Jag har varit i allmännyttan tidigare, både i Göteborg och Halmstad, och jag har trivts fantastiskt bra. Det går verkligen att göra skillnad där.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vad tänker du på då?

– Ett bra boende i kombination med ett arbete skapar goda föreutsättningar för ett gott liv. Boendet är oerhört centralt i människors liv. Ett bostadsbolag ska givetvis jobba med sin kärnverksamhet, att erbjuda bra bostäder med rimliga hyror. Men det utesluter inte att man även kan jobba med sysselsättningsfrågor.

Tänker du att man som i Gårdsten i Göteborg kan se till att entreprenörer man anlitar anställer människor i området?

Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

– Ja, det är för tidigt att säga än hur vi ska jobba i Borås. Men jag har jobbat i moderbolaget till Gårdstensbostäder, Framtiden, och sett hur väl det har fungerat när de har ställt krav på sina leverantörer. Vi hade också ett brandinformatörsprojekt där vi anställde 30-35 kvinnor som tillsammans talade 50 språk. Så det finns många olika sätt att arbeta på. Oftast behövs det bara en kortare anställning på sitt cv för att komma in på bostadsmarknaden.

Annons

Vilka kommer de stora utmaningarna vara för dig och för AB Bostäder framöver?

– I första hand tror jag att utmaningen är att ta hand om det bestånd som redan finns. Det ligger enorma värden där i och det är dessutom där våra kunder bor. Det är deras livsmiljö.
Sen handlar det också om att bygga. AB Bostäder har byggt i snitt 100 lägenheter per år de senaste åren. Och det är bra. Men om man frågar om det räcker, då är svaret nej.
Borås är en stad i stark tillväxt. Vi måste också vara beredda på att hjälpa till när vi ser vad som händer i vår omvärld.

Läs ocksåAvslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen"Det stormar om Bostäder i Borås. Abdirahman Jama, Hyresgästföreningen beklagar att förtroendet för bolaget naggas i kanten.

Det har varit mycket oroligheter i AB Bostäders områden, mord och sprängningar. Hur kan AB Bostäder skapa tryggare bostadsområden?

– Det är inte en fråga för enbart AB Bostäder. En aktör klarar inte de här problemen ensam. Det är viktigt att samverka. Det vet jag att man redan gör i dag och det tänker jag fortsätta med.

AB Bostäder sålde precis delar av sitt bestånd. Hur ser du på det, kan det bli ytterligare försäljning med dig som vd?

Annons

– En försäljning ska gå i lagom takt, vara väl avvägd och politiskt förankrad. I det fallet har bolagsstyrelsen och fullmäktige sagt att beståndet ska säljas. Vad som sker framöver kan jag inte svara på idag men det är en väg för att få loss kapital till nyproduktion och andra satsningar.

Du börjar 1 april – kommer du inleda med ett aprilskämt?

– Ha, ha! Ja, det är en speciell dag att börja på. Men jag är inget vidare på att luras eller dra historier. Vem vet, personalen kanske passar på att lura mig? Det skulle jag gilla. Jag tycker det är roligt att folk skojar med mig och bjuder gärna på det.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.