Annons

Hammarö har Värmlands dyraste vatten

Värmland Värmlands läns dyraste taxor för vatten och avlopp finns i Hammarö kommun. Lägst kostnader har Karlstad. Men mest har taxorna ökat i Kil.

När hyrorna förhandlas varje år är kostnaderna för vatten och avlopp en viktig del.  Men skillnaderna över landet är stora, visar den årliga Nils Holgersson-undersökningen. Bara i Värmlands län skiljer det cirka en femtiolapp mellan den dyraste och den billigaste kommunen.

De högsta kostnaderna finns i Hammarö kommun, där priset i kronor per kvadratmeter var 99 kronor under 2014. Lägst taxor har Karlstad där motsvarande kostnad ligger på 49,2 kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Största ökningen står Kil för, där kostnaderna ökade med 26 procent mellan 2013 och 2014.

Under de 19 år som Hyresgästföreningen, Sabo, Riksbyggen, Fastighetsägarna och HSB gjort Nils Holgersson-undersökningen har taxekostnaderna stigit mer än priset på andra varor. Mellan 2012 och 2013 ökade taxekostnaderna med 3,3 procent, samtidigt som konsumentprisindex, KPI, inte rörde sig alls.

Annons

Hur kommer det sig att skillnaderna är så stora mellan kommunerna? 

Läs också"Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

– De faktorer som spelar in är kommunens storlek, geografiska läge och befolkningstäthet. I glesbygd kostar det till exempel mer att dra fjärrvärme- och vattenledningar, säger Kjell Berndtsson, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Nils Holgersson-gruppens slutrapport publiceras den 13 november.

Annons
Kommun VA i kronor/kvadratmeter
Hammarö 99
Årjäng 92,8
Kil 91,7
Torsby 83,7
Munkfors 79,8
Storfors 76
Filipstad 74,1
Sunne 72,7
Grums 72,4
Eda 68,8
Forshaga 68
Arvika 64,5
Säffle 63,3
Hagfors 61,2
Kristinehamn 55
Karlstad 49,2

 

Fakta: Nils Holgersson-gruppen

Nils Holgersson-undersökningen görs varje år av Sabo, Hyresgästföreningen, HSB, Fastighetsägarna och Riksbyggen. En tänkt fastighet flyttas genom landets alla kommuner för att jämföra taxekostnaderna.

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Övernattningslägenhet – inte solklart var du ska vara skriven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.