Annons

Här är orterna som lockar flest

Norrköping Skärblacka, Krokek och Kimstad. Det är de tre populäraste orterna om folk får välja att flytta till en hyreslägenhet utanför Norrköping, visar en ny undersökning.
Foto: Jakob Kindesjö
Många kan tänka sig att bosätta sig i Kimstad, enligt Hyresbostäders undersökning.

Kommunägda Hyresbostäder har undersökt intresset för att bosätta sig i områden utanför Norrköping. Sex orter har valts ut för undersökningen som genomfördes i våras, Norsholm, Kimstad, Skärblacka, Svärtinge och Östra Husby på Vikbolandet.

Uppdraget har gått till ett undersökningsföretag, som har genomfört cirka 1 400 telefonintervjuer där invånare på respektive ort fått svara på frågor om exempelvis var man helst vill bo, vilken boendeform som önskas och vilken betalningsvilja man har.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Resultatet visar bland annat att det finns orter som är mer populära än andra när det gäller efterfrågan på hyreslägenheter.

– Skärblacka, Krokek och Kimstad. Det är där vi har störst intresse för att flytta till en hyreslägenhet utanför Norrköping, säger Thomas Gustafsson, uthyrningschef på Hyresbostäder.

Lägst intresse av de sex orterna uppvisade Östra Husby. Resultatet kom dock inte som någon överraskning för bolaget, berättar Thomas Gustafsson.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Det bekräftar det som vi redan har sett. Det finns väldigt många 50-plus som bor i villa i Skärblacka och Krokek och som på sikt vill ”downsiza” sitt boende och flytta till något mindre och där man inte längre vill äga sitt boende, säger han.

I Skärblacka har man undersökt intresset för nyproducerade hyreslägenheter i vissa utpekade lägen.

–Alla områden är intressanta i undersökningen, men i Skärblacka har vi tillgång till egen mark. Men det betyder inte att vi tittar på det området specifikt och det här betyder inte att vi ska bygga i Skärblacka, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

Enligt Hyresbostäder är det alldeles för tidigt att dra några slutsatser kring nyproduktion utifrån undersökningen. Bolaget behöver göra närmare analyser av resultatet och ytterligare utredningar.

Annons

– Det finns önskemål och viljor Men vi måste klara av de ekonomiska målen. Då är det här ett av många underlag, säger Lars Löfgren.

Inom politiken finns en vilja att ni ska bygga på landet. Hur ser du på den?

– Det finns många politiska viljor. Att vi ska förtäta, bygga i kransområden och i nya områden. Vi är inte ovana vid att det finns önskemål, men vi måste se det utifrån en affärsmässig princip. Var kan vi göra det och var gör det mest nytta med stadens bästa för ögonen.

Fakta: Undersökningen

• Skärblacka, Kimstad och Krokek är mest attraktivt och Östra Husby minst.
• Många kan tänka sig att flytta mellan Skärblacka, Kimstad och Norsholm.
• Fyra av tio som vill flytta inom tio år ser hyresrätten som den mest attraktiva boendeformen.
• Intresset är störst för 2-3 rum och kök. Standarden ska vara villaliknande.
Källa: Hyresbostäder

Läs också Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.