HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här blir Kantarellen som ny

Vetlanda Det cirkelformade 1960-talshuset i Vetlanda hade sett sina bästa dagar. Nu rustas Kantarellen till nyskick – ett arbete som väntas bli klart tidigare än beräknat.

Det har varit en del turer kring renoveringen av hyreshuset Kantarellen i Vetlanda. Bland annat saknades bygglov och upphandlingen fick göras om, men i januari 2019 kunde arbetet till sist starta.

Den 16-kantiga byggnaden med 98 lägenheter stod klar 1968 och var i behov av upprustning.

Läs ocksåTrakasserade grannarna - förlorar lägenheten

— Stammarna var helt slut, så vi behövde verkligen göra något, säger Ulrika Sandberg, projektledare på Witalabostäder.

För det kommunägda bostadsbolaget är renoveringen en av de största satsningarna hittills. Närmare 100 miljoner kronor investeras i projektet som även fått stöd från Boverket.

— Vi river ut allt ner till stommen. Det blir nya ytskikt, stammar, kök och badrum, nya värmesystem, fönster och ventilation. Det blir som nytt, säger platschefen Thomas Grek på Byggkompaniet, som visar runt i byggnaden.

Läs ocksåHyrorna klara i Vetlanda och Eksjö

Renoveringen sker etappvis med tre uppgångar i taget. Hittills står 59 lägenheter klara och arbetet har gått snabbare än beräknat. Utöver stambytet ska framöver även taket bytas och utemiljön rustas upp.

— Utmaningen är att få alla att jobba åt samma håll. Vi skulle vara klara i november nästa år, men som det ser ut nu kan vi nog vara färdiga till nästa sommar, säger Thomas Grek.

Under stambytet evakueras hyresgästerna till andra lägenheter i huset och ges en kompensation för besväret med flytten.

Läs ocksåWitalabostäder först klar med hyresuppgörelse i länet

— Vi erbjuder en halv hyra om man flyttar till en färdigrenoverad lägenhet och en hel hyra till de som flyttar tillbaka och flyttar två gånger, säger Ulrika Sandberg.

Enligt Witalabostäder höjs hyrorna med drygt två tusen kronor och höjningen trappas in med 300 kronor om året för befintliga hyresgäster. Mats Zakrisson och Solveig Jertland har bott i Kantarellen i 34 år och är nöjda med renoveringen.

— Det har blivit jättebra. Allt, precis allt, är helt nytt, säger Mats Zakrisson.

— Vi märkte att det började bli slitet. Nu är det vitt och fint, vi tycker om det, säger Solveig Jertland.

Läs också Witalabostäder vill höja hyran knappt en procent Witalabostäders hyra klar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.