Annons

Witalabostäder vill höja hyran knappt en procent

Vetlanda Vetlandas kommunala bostadsbolag Witalabostäder yrkar på 0,9 procent i hyreshöjning från första januari.

Bakom yrkandet ligger bland annat ökade kostnader, exempelvis för underhåll och sophantering. Hyresgästföreningens förhandlare Brigitte Widell tror på återhållsamhet.

– Kostnadsutvecklingen är väldigt låg, den påverkar minimalt. Vid förhandlingarna kommer vi att påpeka att inflationen och räntorna är väldigt låga och har varit så i många år. Maximal återhållsamhet är vad vi kräver och så kommer det att låta på flera orter, säger Brigitte Widell.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Witalabostäders vd, Eric Engelbrektsson, berättar att det i år enbart handlar om en kompensation för kostnadsökningar, i motsats till förra året då yrkandet innehöll en justering av hyresnivån som enligt bolaget låg efter. Då yrkade Witalabostäder på 4 procent, vilket efter förhandling landade på 2,5 procent i höjning för årets hyror.

Annons

– Vi gjorde den bedömningen förra året och kom överens med Hyresgästföreningen om relevansen i det. Och med tanke på förra året tycker vi att det här är en rimlig nivå. Inför nästa år vill vi täcka allmänna kostandsökningar och ett par mindre satsningar, säger Eric Engelbrektsson.

Witalabostäder har 898 lägenheter.

Annons
Läs ocksåHär blir Kantarellen som ny
Fakta: Hyresyrkande 2016 Jönköpings län

Witalabostäder: 0,9 %

Vätterhem: 1,15 %

Eksjöbostäder: 1,96 %

Tranåsbostäder: 1,24 %

Sävebo: 2,1 %

Finnvedsbostäder: 1, 38 % enligt bolaget, 1,74 % enligt Hyresgästföreningen

Privata hyresvärdar i Jönköping, Tranås och Värnamo: 1,5–5 %

Läs också Trakasserade grannarna - förlorar lägenheten Hyrorna klara i Vetlanda och Eksjö Så mycket höjer Sjöbohem hyrorna Salabostäders hyreshöjning klar efter tvist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.