HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Övergivna hyresgästcyklar får nytt liv

Halmstad På Inejden i Halmstad får både människor och cyklar en ny chans. Roger Pettersson gick in i väggen men nu renoverar han cyklar som övergetts av hyresgäster.
Foto: Gry Ellebjerg
Roger Pettersson har hittat hem i livet och trivs med sitt jobb. Hans favorit är klassikern minicykeln.

Vad är Inejden?
– Det är ett arbetsintegrerande företag som  vänder sig till människor som hamnat i utanförskap på grund av exempelvis sjukdom eller arbetslöshet. Själv hade jag gått in i väggen. Nu är jag på väg tillbaka efter flera års terapi. Det känns bra. Jag jobbar som handledare för cykelverkstaden och renoverar cyklar.

Var får ni era cyklar ifrån?
– 99 procent av de cyklar vi får in kommer från det kommunala bostadsbolaget i Halmstad. Det har förrådsrensningar och de cyklar som inte har några identifierade ägare körs till en speciell plats. Där står de tills man har kollat med till exempel polisen för att se att de inte är stulna. När allt är ok får vi dem. Det rör sig om cirka 300 cyklar om året.

Läs ocksåTigers höga cyklar sticker ut i Örebro – ”jag gillar annorlunda”

Hur skulle du beskriva den typiska hyresgäst-
cykeln?
– Det är en damcykel som är 3-, 5- eller 7- växlad. Den är utsliten och de vanligaste märkena är de billigare som Yosmite och Greenfield.

Annons

Vad ska man se upp med när man köper en
begagnad cykel?
– Det ska finnas ringklocka, reflex fram och bak samt på bak- och framhjul. Om cykeln har haft frambroms i sitt originalskick ska den ha det även som secondhand. Kolla att ventilerna är bra och att däcken inte har sprickor. Om däcken är för slitna kan de slira. Testkör alltid och se att bromsarna fungerar.

När är det högsäsong för att köpa cykel?
– Efterfrågan är säsongsbetonad. Nu när det börjar bli finare väder ökar efterfrågan direkt. Samma gäller vid sommarsemestern och på hösten när skolorna börjar.

Läs ocksåVill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping

Ökar de herrelösa cyklarna?
– Nej, det tror jag inte. Jag upplever ingen ökning. Det vi vet är att fram på våren när studenterna lämnar stan blir många cyklar hemlösa. Det är vanligt att de överger sina cyklar.

Annons

Vad är det bästa med din arbetsplats?
– Det är att både cyklar och vi som jobbar här får en ny chans. Jag har hittat tillbaks till den person jag en gång var.

Läs också Cykeltjuven togs på bar gärning – tack vare sociala medier Punka och osmord kedja – på cykelverkstan får grannarna hjälp Nu är hyresgästerna i Angered ute och cyklar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.