HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här får gamla saker nytt liv

Göteborg Bytesverksamheten Återbruket ska minska sopberget. I en källare i Biskopsgården byter hyresgäster hela och rena saker de tröttnat på mot nya tillhörigheter, helt gratis.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Anders Westling har just fyndat fyra djupa tallrikar till sitt hem ett stenkast bort. "Det behövde jag", säger han nöjt. Dessutom blev han av med sin gamla dammsugare.

Det är onsdagkväll. I en källarlokal på Godvädersgatan 40 i Biskopsgården har Anders Westling just lämnat ifrån sig sin gamla dammsugare. Visserligen saknas munstycket, men i övrigt fungerar den hur bra som helst.

– Den har bara stått och tagit plats, jag köpte en ny för ett tag sedan. Men i stället för att slänga den tänkte jag lämna in den här i stället. Och så fick jag tag i några djupa tallrikar. Det behövde jag, säger Anders nöjt.

Läs ocksåJulklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Det är just detta som är tanken med Återbruket som bedrivs i källarlokalen. Hit kan man komma och lämna in hela och rena saker man inte längre behöver, men som någon annan kanske vill ha.

Om man hittar något man gillar går det bra att ta med sig det hem. Allt är gratis. Verksamheten drivs av Skräpjägarna, ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och Bostadsbolaget som Hem & Hyra tidigare berättat om.

Annons

Syftet är att finna nya användningsområden för gamla ting som annars bara hade hamnat i soprummet eller på tippen.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Vaida Mehna brukar gå hit med sin granne Tomas Lukosius, som i dag lämnar två kassar kläder och i gengäld hittar tre cd-skivor.

– Det är jättebra, en bra idé. Vi kommer varje vecka. Kollar på nya grejer och lämnar in saker, säger Vaida.

– Förut brukade jag slänga allt i soptunnan, tillägger Tomas.

Annons
Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Kenny Björk är engagerad i Skräpjägarna och brukar finnas på plats varje onsdag. Han ser till att inlämnade prylar sorteras snyggt: husgeråd, leksaker, prydnadsföremål, tidningar, skivor, skor och kläder.

– Folk skänker mest kläder. Men vi tar gärna in soffor och andra möbler, tipsar han.

Fakta: Återbruket

Finns på Godvädersgatan 40 på Hisingen, mittemot Sjumilaskolan.
Öppen varje onsdag klockan 18–20.
Mer info finns på Skräpjägarnas hemsida och på Facebook.

Läs också Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många” Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.