HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här fick hyresgästerna balkong men ingen dörr ut

Nyheter Tänk dig en schyst balkong i bästa läge. Men det finns en hake. Det finns ingen dörr ut. Så är det för några hyresgäster i Helsingborg.
Foto: Petra Martinsson

Fina stora balkonger. Det har hyresgästerna på Siöcronagatan fått lagom till sommaren. Det är bara ett problem. Det finns ingen dörr ut.

Och hur värden tänker har hyresgästerna inte fått veta, erfar Hem&Hyra, vilket har skapat en hel del oro och frågor.

Läs ocksåAllt färre läser tidning – då fortsätter Hem & Hyra att växa

– Det är inget speciellt med det. Jag kan inte göra allt på en gång. Jag har inte resurser till det, säger fastighetsägaren Bo Larsson och hänvisar till kontoret.

Enligt fastighetsförvaltare Lennart Månsson är tanken att renovera lägenheter när hyresgäster flyttar ut och då öppna upp ut till balkongen.

– Vi förädlar lägenheterna i ett par fastigheter och gör de mer attraktiva. Vi renoverar efterhand som det blir ledigt. Det hade inte gått att ansöka om bygglov för en balkong i taget och det skulle blivit alldeles för dyrt, säger han.

Läs ocksåKonflikt om tv-kanaler efter indragen fibertv-kanaler

Frågan är då om hyresgäster som vill få tillgång till sin balkong kan flytta ut, få lägenheten renoverad och sedan flytta tillbaka (och ta eventuell hyresökning).

– Det är en hypotetisk fråga. Vi håller på att renovera andra lägenheter nu och det måste planeras in, säger Lennart Månsson.

Förstår du om det kan kännas märkligt för hyresgästerna att ha balkong men ändå inte?

Läs ocksåFlyttvåg när Förbo renoverar i Marstrand

– Det är inte så att de betalar för något de inte får. Vi är relativt små och kan inte göra som Helsingborgshem och tömma ett helt hus och renovera.

Balkongerna har ingen dörr ut men väl ett fönster som kan användas för att komma ut. Vad skulle kunna hända om hyresgästerna fick för sig att använda utrymmet?

– Såvitt jag vet har en sådan här situation inte prövats rättsligt tidigare därför kan vi inte säga något om vad en sådan prövning skulle resultera i, säger Sead Kurtovic, förhandlare på Hyresgästföreningen

Han tycker att det är viktigt att nuvarande hyresgäster får samma erbjudande som nyinflyttade avseende eventuell renovering/tillgång till balkong.

Läs också Trasiga spisar och överhyra – hyresgäster får 8,6 miljoner Sex mil inte tillräckligt för att få hyra ut i andrahand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.