HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här ska rustas för 215 miljoner

Söderköping I Söderköping satsar Ramunderstaden på att rusta upp Husby backe och Kullborg - med planerad start redan nästa år. Ett besked som möter blandade känslor hos hyresgästerna.
Foto: Jakob Kindesjö
100 miljoner ska satsas på att rusta upp Husby backe. Hyresgästen Veronica Sallermo är orolig för hur hyrorna påverkas.

– Det är positivt att det är på gång för det behöver ju renoveras här. Det drar rätt kallt om fönstren så de skulle behöva bytas. Samtidigt blir man nervös över vad som ska hända med hyran. Det är tufft som det är redan för många, säger Veronica Sallermo, som bor i en lägenhet i Husby backe.

Sedan många år tillbaka har det funnits planer på en större upprustning av bostadsområdet med drygt 300 lägenheter i Söderköping. Men när, vad och hur mycket som ska göras i Husby backe har diskuterats länge.

Läs ocksåNybygget som blev ett fuskbygge

– Den tidigare ledningen ville blåsa rent och renovera till nyproduktionsskick. Vårt mål är att göra en varsam renovering där så många som möjligt ska ha råd att bo kvar, säger Caroline Ring, vd för Ramunderstaden.

Caroline Ring är vd för kommunägda bostadsbolaget i Söderköping.

I våras gjorde det kommunägda bostadsbolaget en underhållsinventering av alla fastigheter. Den visade att Husby backe är i bättre skick än vad bolaget först trodde. Planen är att göra stamrenovering och ett antal olika åtgärder, bland annat nya badrum och säkerhetsdörrar, förråd, miljöhus och tak.

– Vi kommer att försöka göra mycket i egen regi för att hålla nere kostnaderna. Vi tänker oss en hyreshöjning på 15 procent och det skulle innebära en höjning på cirka tusen kronor i månaden för en trea, säger Caroline Ring.

Läs ocksåByggstart för nya hyreshus i Söderköping

Renoveringen kommer ske etappvis under fem år framöver. Tanken är att hyresgästerna ska bo kvar under tiden.

– Vi tror att det blir det minst störande för hyresgästerna att man bor kvar i stället för att behöva flytta till evakueringsbostäder. De kommer även få hyresreducering under tiden, säger hon.

Men åtgärder väntar inte bara i Husby backe. I bostadsområdet Kullborg med drygt 200 lägenheter upptäcktes mer akuta problem med avloppsstammarna med risk för vattenskador.

Läs ocksåEn halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

– Vi blev lite förvånade över hur illa ställt det var. Avloppsstammarna relinades för femton år sedan och åtgärden är nu utsliten. Nu måste vi göra stambyte och renovera badrummen även där, säger Caroline Ring.

De två renoveringsprojekten innebär en stor satsning för Ramunderstaden. På ett extrainsatt styrelsemöte i november gavs klartecken till att satsa 215 miljoner kronor på fastighetsåtgärder under 2020–2024. Finansieringen sker med egna medel.

Femårsplan. Fram till 2024 ska 83 miljoner satsas i Kullborg och 32 miljoner på övriga fastigheter.

– Vi kommer påbörja arbetet med upphandling och fortsätta vår dialog med Hyresgästföreningen. Siktet är att vi ska påbörja arbetet i Husby backe och Kullborg under andra halvåret 2020, säger Caroline Ring.

Den lokala hyresgästföreningen i Husby backe välkomnar satsningen, även om alla detaljer kring renoveringen ännu inte är klara.

– Det är efterfrågat att det här blir av för det har diskuterats länge, men sedan får vi se vad det blir. Vi har inte fått veta exakt alla detaljer än om vad som ska göras, säger ordföranden Anders Waernoff.

Fakta: Femårsplan
  • Ramunderstaden har lagt fram en femårsplan för fastighetsåtgärder 2020–2024 för totalt 215 miljoner kronor.
  • Husby backe: 100 miljoner kronor
  • Kullborg: 83 miljoner kronor
  • Övriga fastigheter: 32 miljoner kronor
Fakta: Så ser planen ut för Husby backe

Åtgärdsförslag 2020–2024:
• Renovering av tak.
• Nya förråd.
• Nya badrum.
• Byte till säkerhetsdörr.
• Klinker i hall.
• Bänkbelysning/uttag i kök.
• 4 st sophanteringsplatser.
• Renovering av tvättstugor.

Läs också Klart med ny Söderköpingshyra Nya bostäder byggs i Eriksvik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.