Annons

De är på jakt efter fukt och mögel

Malmö Det är inte bara Hyresgästföreningen som jagar dåliga hyresvärdar. I Malmö gör stadens miljöinspektörer tillvaron betydligt osäkrare för oseriösa hyresvärdar och de har förbättrat tillvaron för tusentals hyresgäster.
Foto: Anders Paulsson
Miljöinspektörerna Cecilia Johansson och Joel Persson har jobbat med bostadstillsyn i drygt ett år. Den privata fastighetsägaren man besöker den här kvällen har förelagts att åtgärda brister, annars väntar vite.

Klockan är bara fem på eftermiddagen men det är redan mörkt ute. Joel Persson och Cecilia Johansson är ­utrustade med termometer och ­ventilationsdon, deras främsta vapen i jakten på dålig inomhusluft, låg ­temperatur och ­undermålig ­ventilation. Nu går de ­trappa upp och trappa ned med vita plasttossor på ­fötterna och ringer på hos ett antal slumpvist ut­valda hyresgäster.

Kvällens inspektion är en uppföljning av ett sedan länge pågående ärende där man med lagen i ryggen har satt press på hyresvärden att lösa en lång rad brister i lägenheterna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det handlar om en av ­Malmös större privata hyresvärdar som förelagts att åtgärda bristerna. Sexton veckor har värden på sig, annars väntar vite på 50 000 kronor var fjärde vecka.

– Kostnaden ska vara så pass ­kännbar att man inte väljer att betala i stället, ­säger Joel Persson.

Alla hyresgäster i huset får inte påhälsning av inspektörerna utan man väljer slumpvis ut ett antal i varje trappuppgång.

Så fort de kliver innanför dörren ­hemma hos hyresgästen Bahar Fatahi märker miljöinspektörerna att det är kallt. En snabb mätning bekräftar känslan. Det är sexton grader vid golvet och Bahar suckar.

– Jag har gett upp, säger hon.

Annons

Hyresvärden har redan gjort egna ­mätningar och för att få upp temperaturen måste golvet rivas upp och läggas om och Bahar tycker inte att det är värt besväret.

Malmö stads bostadstillsyn är unik i landet. Nio miljöinspektörer arbetar uppsökande med att leta brister i folks hem. De flesta kommuner gör inspektioner först när de får in ett klagomål och så arbetar man också i Malmö. Men när skandalen kring hyreshusen på Herrgården briserade för tio år sedan med kacker­lackor, mögel och trångboddhet blev det uppenbart att man inte ­längre enbart kunde sitta och vänta på att ­hyresgäster själva skulle höra av sig. Något måste göras.

Läs ocksåNy regel ska göra det enklare att komma åt slarviga värdar

Lösningen blev den uppsökande verksamheten. Det är inte klagomålen som styr utan var problemen sannolikt finns.
I praktiken handlar det om riktat fot­arbete, om ett nästan oändligt antal ­trappor som ska betas av. Sedan arbetet inleddes har mängder av hyresgäster fått besök av de svartklädda inspektörerna med Malmös stads logga på jackorna.

– Det finns en del oseriösa ­värdar. ­Förvaltningen av husen är ­verkligen på olika nivå och kräver vi åt­gärder efter ett klagomål fixar en del bara precis det vi begär, även om de kanske borde göra mer, säger Cecilia Johansson, miljöinspektör.

Inspektörerna mäter i första hand ventilation och temperatur i lägenheterna.

Hyresgästerna öppnar gärna dörren för inspektörerna. Det är ett tacksamt ­arbete och de som arbetar på bostadstillsynen har ett engagemang som går ut över det vanliga.

Annons

– Väljer man att utbilda sig inom miljö­området har man nog en aktivistisk ådra. Det är helt fantastiskt att ­känna att man gör nytta, säger Joel Persson.

Cecilia Johansson instämmer.
– Vi brinner för detta. Det finns ett stort engagemang hos oss. Det är en ­speciell känsla på miljöförvaltningen och det är lätt att dras med, säger ­Cecilia Johansson.

Hyresgästen Bahar Fatahi är också nöjd med miljöförvaltningens besök, även om hon är osäker på om det verkligen leder till att hon slipper sitt kalla golv.
– Men det är väldigt bra att de gör det här, säger hon.

Läs ocksåPlankspikande värd överklagar tvångsförvaltning

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Fakta: Detta har du som hyresgäst rätt till
  • Fastighetsägarens skyldigheter är reglerade i miljöbalken. Fastighetsägaren ska förebygga och undanröja olägenheter för människors hälsa, enligt lagen.
  • Om inte din hyresvärd lever upp till sina skyldigheter kan du vända dig till miljöförvaltningen i din kommun.
  • Är du medlem i Hyresgästföreningen kan du också vända dig dit för rådgivning och hjälp.
Fakta: 3 tips för en bättre inomhusmiljö
  1. Inomhusluft innehåller partiklar, biologiskt avfall och vattenånga. Vädra gärna korta stunder flera gånger per dag för att få in lite frisk luft.
  2. Minimera fukt. Undvik att torka våta kläder i lägenheten eller öppna ett fönster i närheten när du har kläder på tork.
  3. Håll alltid spaltventilerna öppna – de smala ventilerna ovanför fönstren – öppna.
Fakta: Inspektörerna inväntar inte larm
Det är sexton grader vid golvet visar det sig när Joel Persson, miljöinspektör i Malmö stad, mäter temperaturen.

Malmö stads bostadstillsyn arbetar sedan tio år tillbaka med upp­sökande verksamhet. I stället för att vänta på att hyresgäster ska höra av sig med klagomål betar nio miljöinspektörer av område för område i Malmö. Det är en rättvise­aspekt att inte bara de som hörs mest ska få hjälp.Totalt 21 områden i staden utsågs för ett par år sedan som särskilt utsatta och där har också inspektörerna lagt sitt fokus. I de här områdena finns 521 fastigheter.

Miljöförvaltningen kan tvinga hyresvärdar att åtgärda brister. Om värden inte följer kraven kan kännbara viten, en typ av böter, dömas ut. Under 2018 nåddes 383 lägenheter i Malmö av miljöförvaltningens bostadstillsyn.

Läs också Efter planket – nu tvångsförvaltas huset Peter blev sjuk i lägenheten Värsta värden i Örnsköldsvik: Vi ska bli bättre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.