HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stopp för olagligt källarboende

Malmö Underhållet har varit eftersatt i flera år i huset på Södra Bulltoftavägen. Nu sätter miljöförvaltningen dessutom stopp för ett olovligt källarboende i fastigheten. Överträds förbudet väntar vite på 25 000 kronor.
Foto: Anders Paulsson
Södra Bulltoftavägen 60

Det var efter ett tips från en av hyresgästerna i huset som miljöförvaltningen genomförde en oanmäld inspektion i huset i höstas. På plats kunde de konstatera att det fanns en lägenhet i källaren där någon mycket riktigt bodde. Mätningar visade på höga fukthalter och dessutom var ljusintaget mycket begränsat i lägenheten. Sammantaget var problemen så stora att det var förenat med risker för hälsan att bo där. Därför dömer miljöförvaltningen ut det olovliga källarboendet. För varje gång som fastighetsägaren överträder förbudet väntar vite på 25 000 kronor.

Hem & Hyra har berättat om huset på Södra Bulltoftavägen i Malmö vid flera tillfällen förut. Hyresgästerna menar att värden i princip övergett huset. Underhållet är undermåligt och reparationer har uteblivit. Både miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen har varit inkopplade och hyresnämnden har haft flera fall på sitt bord som gäller huset. Nämnden har bland annat tagit beslut om ett åtgärdsföreläggande för att tvinga värden att åtgärda brister i en av husets lägenheter.

Läs också"Huset som värden glömde"

Fastighetsägaren Per-Lennart Lundström har varit i princip omöjlig att nå. Vid en av förhandlingarna i hyresnämnden väckte hyresrådet frågan om hyresvärden möjligtvis kunde vara död. Hans hustru, Maria Lundström, berättar att maken varit sjuk och inte mäktat med att ta hand om huset som han ägt i sjutton år. Hon berättar också att det är vaktmästaren som bott gratis i källaren mot att han utfört reparationer i huset. Maria Lundström trodde att han kunde bo där eftersom han inte betalade någon hyra, men efter att ha fått miljöförvaltningen beslut i sin hand säger hon nu att vaktmästaren har flyttat.

– Jag pratade med honom igår och idag han har flyttat, säger Maria Lundström.

Det är nu hon som sköter den löpande förvaltningen av fastigheten. Hon städar själv och har anlitat hantverkare för att åtgärda de brister som hyresnämnden ålagt paret att lösa.

Läs ocksåFortsatt tyst från jagad hyresvärd

– Det är tufft att äga en fastighet men nu ska jag fixa allt. Min man har varit sjuk och orkar inte med det längre. Men jag har satt upp lappar i alla trapphus så hyresgästerna kan kontakta mig direkt om det är något, säger Maria Lundström.

Hur blir framtiden?

– Vi har övervägt att sälja. Det finns intressenter men vi får se. Vi börjar bli gamla och ett hus med femton lägenheter är kanske för mycket för oss, säger Maria Lundström.

Läs ocksåDärför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

Elizabeta Pavcevics bor i huset och har själv renoverat sin lägenhet. Hon berättar att hyresvärden nu förvisso synts till i huset men att skillnaden är marginell.

– Det är så mycket problem här. När miljöförvaltningen gjorde mätningar i mitt sovrum var det 14 grader. Jag har själv satt in en värmefläkt för att kunna sova där. Här får man ta saken i egna händer, säger Elizabeta Pavcevics.

Läs också Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.