HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hård kritik mot avsättningen av ordförande i Stockholm

Stockholm Ett tydligt brott mot våra stadgar. Det säger ledamöter i regionstyrelsen efter att styrelsen avsatt Greger Björkegren. Nu ska Hyresgästföreningen utreda om allt gått rätt till.

Fredric Ericsson, är en av fyra ledamöter i regionstyrelsen i Hyresgästföreningen Stockholm, som reserverade sig mot beslutet att avsätta regionens ordförande Greger Björkegren. Åtta av 13 ledamöter röstade för en suspension.

– Greger är vald av regionfullmäktige i Stockholm som är vårt högsta beslutande organ och därför är det de som ska avgöra om han ska avsättas, inte regionstyrelsen. Deras agerande strider mot våra stadgar, hävdar Fredric Ericsson ordförande för Hyresgästföreningen Södermalm.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Han underkänner också regionstyrelsens skäl till att avsätta Greger Björkegren.

–  Jag tycker bara man ska suspendera någon om personen har begått en kriminell handling och det har han inte gjort. Det lades inte fram ett enda papper på mötet där Greger suspenderades som visade vad han gjort. Kritiken mot honom bygger på hörsägen, hävdar han.

En annan person i styrelsen är också kritisk till regionstyrelsens beslut att avsätta Greger Björkegren, men vill vara anonym på grund av att frågan är så känslig.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

– Han valdes till ordförande på ett regionfullmäktigmöte i april förra året där 150 delegater deltog och den rätta vägen hade varit att delegaterna på nästa fullmäktige hade fått information om skälen till att vissa ville avsätta honom och sedan fick rösta om han ska sitta kvar eller inte, säger personen.

Personen tror att agerandet skadar Hyresgästföreningens rykte.

– Om vi ska kalla oss en demokratisk organisation så måste vi agera demokratiskt och det har vi inte gjort i det här fallet.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, vill inte kommentera suspenderingen eftersom hon inte varit delaktig i beslutet.

– Det är regionstyrelsen som fattat beslutet och de som får svara på frågor.

En annan som har åsikter om hur Greger Björkegren suspenderats  är Terje Gunnarson, Hyresgästföreningen region Stockholms tidigare ordförande under nio år.

– Det här är inte bra. Att inte vara tydlig med varför man avsätter ordföranden leder bara till spekulationer och det gynnar inte sammanhållningen i organisationen.

Marina Fredriksson, tillförordnad ordförande i regionstyrelsen,  vill inte kommentera kritiken.

– Jag kan bara säga att Hyresgästföreningen riksförbundet nu ska utreda om beslutet att suspendera Greger Björkegren är förenligt med våra stadgar, säger hon.

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.