Annons

Hård strid om hyrorna i nytt Uppsalakvarter

Uppsala Hyresgästerna i nya bostadskvarteret Åpromenaden i Uppsala kräver hyressänkningar på upp till 5 000 kronor i månaden. Något som Uppsalahem inte går med på. Tvisten avgörs nu i hyresnämnden.

Uppsalahems bygge av 276 lägenheter i ”industristaden”, ett område längs Fyrisån som tidigare var industriområde, är ett av Uppsalas mest uppmärksammade bostadsprojekt på senare tid.

Byggkostnaden för huset med det attraktiva läget vid ån blev 710 miljoner kronor eller 2,6 miljoner per lägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inför inflyttningen, som pågick successivt till hösten 2018, förhandlade Uppsalahem och Hyresgästföreningen om hyrorna.

– Men vi kunde inte enas om en nivå. Uppsalahems krav var inte rimliga, säger Magnus Näll, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Uppsalahems ambition var att få till en överenskommelse om så kallad presumtionshyra. Det vill säga en hyra som förhandlas fram vid nyproduktion och inte styrs av lägenheternas bruksvärde.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Men det blev ingen överenskommelse och därför är det hyresvärdens villkor som gällt fram till nu.

Annons

Något som innebär att exempelvis en fyrarummare på 87 kvadratmeter kostar 14 391 kronor i månaden att hyra medan en etta på 34 kvadratmeter går på 7 185 kronor.

Hyresgästerna tycker att de betalar alldeles för mycket i relation till vad de får för pengarna. Med biträde av Hyresgästföreningen har de vänt sig till hyresnämnden och begärt att hyrorna ska sänkas.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

För den största lägenheten är kravet på hyressänkning drygt 5 000 kronor i månaden – från 19 242 kronor till 14 170 – och för den minsta handlar det om en justering med 1 400 kronor.

Hyresgästernas hänvisar till hyrorna som gäller i närliggande kvarteret Mjölnaren, byggt för inflyttning 2011. Där är hyran för en etta 5 877 kronor och för en fyra 11 607 kronor.

– Vi har försökt hitta så rättvisa jämförelseobjekt som möjligt, säger Magnus Näll.

Annons

Uppsalahem håller dock inte med om att förhållandena i de båda bostadskvarteren är jämförbara.

Standarden, läget, servicen och kommunikationerna är bättre i Åpromenaden än i Mjölnaren, framhåller företaget i det material som lämnats in till hyresnämnden.

Uppsalahem påpekar också att Mjölnaren byggdes för cirka 1,9 miljoner kronor per lägenhet medan snittpriset i Åpromenaden alltså blev 2,6 miljoner.

Förhandlingar har hållits i hyresnämnden. Beslut meddelas preliminärt 14 juni.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.