HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uppsalahems vd: ”Risk att färre vill investera i hyresrätter”

Uppsala Uppsalahems vd Stefan Sandberg tycker att det är bra att hyrorna i kvarteret Åpromenaden nu är fastställda. Samtidigt är han orolig för att färre hyresrätter kommer att byggas i Uppsala om fastighetsägarna måste förhålla sig till den hyresnivå som hovrätten har beslutat.
Foto: Petra Marandi Roos, Uppsalahem
Stefan Sandberg, vd på Uppsalahem, är orolig för vad hovrättens beslut betyder för byggandet av hyresrätter i framtiden.

När Hem & Hyra når Stefan Sandberg på tisdagseftermiddagen har han ännu inte hunnit läsa hovrättens beslut i sin helhet, som ger 61 hyresgäster i kvarteret Åpromenaden rätt till kraftigt sänkt hyra.

– För det första är det bra för hyresgästerna att hyran avgörs. Det måste ha varit jobbigt för dem med en så lång process, så det är bra att det har landat nu. Nummer två är att vi är lite oroliga för hyresrättens utveckling. Med den här hyresnivån är det risk att färre vill investera i hyresrätter i Uppsala. Det här kommer att påverka Uppsalahems investeringsvilja och jag tror att det även kommer att påverka privata fastighetsägare, säger han.

Läs ocksåUppsalahems hyror klara

Kommer de hyresgäster i kvarteret som inte deltog i rättsprocessen att få sina hyra sänkt till den nivå hovrätten har beslutat?

– Det har vi faktiskt inte hunnit diskutera internt, men jag tror att det redan har satts ett datum för när vi ska träffa Hyresgästföreningen och diskutera det, säger Stefan Sandberg.

Kommer ni på Uppsalahem att agera annorlunda när ni sätter nyproduktionshyror i framtiden?

Läs ocksåHyror klara för renoverade lägenheter i Eriksberg

– Det vi har gjort sen ett par år tillbaka är att förhandla hyrorna innan vi fattar investeringsbeslut. Det gjorde vi inte med Åpromenaden, det projektet har varit på gång väldigt länge. Där kom vi inte överens om hyrorna med Hyresgästföreningen och var tvungna att börja hyra ut lägenheterna, så då satte vi en egen hyra.

Enligt Stefan Sandberg har det nya arbetssättet inneburit att ett par byggprojekt har skjutits på framtiden och ett ställts in.

– Det blir en trygghet både för hyresgästerna och oss att hyrorna redan är förhandlade. Kommer vi inte överens om hyran kommer vi att välja att inte starta bygget och satsa på något annat projekt i stället.

Läs ocksåUppsalahems konserter för hyresgäster ställs in

Magnus Näll, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle tycker att det finns både fördelar och nackdelar med att förhandla hyran innan lägenheterna det handlar om byggs.

– Det är bra att man får en förutsebarhet. Samtidigt vet vi att projekt kan förändras ganska mycket innan de står klara, därför är det lite vanskligt att förhandla så långt i förväg. I och med att det ofta handlar om presumtionshyror i nyproduktion påverkar produktionskostnaden vilken hyra det blir, säger han.

Han påpekar att hovrättens beslut bara får direkt effekt för hus med egensatta, oförhandlade hyror.

– I de flesta fall kan vi komma överens om en presumtionshyra och då är det faktorerna i just det byggprojektet som är avgörande, säger han.

 

 

Läs också Uppsalahems övervakning granskas – riskerar miljonböter Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.