Annons

Haschrökares puffande ger grannarna i huset huvudvärk: ”Mycket stark lukt”

Malmö Så gott som varje dag plågas boende i fastigheten av cannabislukt. Röken kommer från en av hyresgästernas balkong, menar bostadsbolaget MKB. Nu försöker värden kasta ut kvinnan, som nekar. "Jag känner mig kränkt", säger hon.
Cannabis
Foto: Anders Paulsson
Personen på bilden är inte samma som i artikeln.

Den starka lukten av glödande växtdelar, hasch eller marijuana, tar sig in överallt och ger grannarna huvudvärk. De tvingas hålla sina dörrar och fönster stängda för att kunna stå ut. Detta vittnar flera av de boende i huset om. Nu lägger ägaren MKB fram uppgifterna till domstol.

Fastigheten ligger i centrala Malmö och enligt hyresvärden är det en kvinna i 40-årsåldern som är orsak till den ”besvärande röken” som plågar omgivningen. MKB har sagt upp hennes kontrakt med mål att tvinga ut henne genom beslut i hyresnämnden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– De boende tycker att det är mycket jobbigt och påfrestande att känna sig begränsade i användandet av sina lägenheter. Vi har inte tidigare haft något fall av störningar med den här typen av rökning. Detta är det första fallet som jag kan minnas, säger Lars Gunnar Larsson, hyresjuridisk samordnare på bolaget.

Värden menar att hyresgästen så gott som dagligen går ut på sin balkong, tänder på och röker cannabis. Röken letar sig sedan vidare. Boende på adressen som har ”påpekat det olämpliga i att utsätta vuxna och barn för haschrök” ska enligt MKB dessutom ha blivit hotade av personer från det utpekade hushållet.

Läs ocksåCannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla felRester av cannabisodling: ett inplastat utrymme i lägenheten samt växtnäring.

Kvinnan nekar till alla anklagelser

Den anklagade hyresgästen vill inte kännas vid MKB:s uppgifter. Varken hon eller någon annan i hushållet röker. Vare sig hasch eller marijuana. Hon känner inte heller till några hot.

– Det är rena rama kaoset här. Jag känner mig kränkt och detta har pågått sedan jag flyttade in, säger hon.

Annons

Anklagelserna har tagit på den psykiska hälsan men hon tänker ta strid för att få bo kvar.

Läs ocksåLägenheten för liten för cannabisodlande hyresgäst - uppsagd efter polistillslagCannabis

– Jag har har själv känt cannabislukt här, bland annat i tvättstugan, och jag har tipsat polisen. Men det är inte vi så sluta anklaga oss säger jag. Jag kan ta blodprov för att bevisa att jag inte röker och det har jag sagt till MKB. Men mitt ord betyder tydligen ingenting.

Cannabiskonflikten i huset har pågått under en längre tid. Det är i själva verket andra gången som kvinnan blir uppsagd med en identisk motivering. För ungefär ett och ett halvt år sedan försökte MKB för första gången att tömma lägenheten. Den gången slutade allt med en överenskommelse som innebar att hyresgästen kunde bo kvar på ett avtal med kortare uppsägningstid, om hon skötte sig. Men enligt värden har haschrökandet fortsatt. Och grannarnas huvudvärk.

Nu i höstas kom uppsägning nummer två.

Fallet ska tas upp i hyresnämnden i Malmö under våren.

I villkoren för det uppsagda hyresavtalet finns regler för bland annat hoppborgar, persienner, paraboler och husdjur som ormar. Men ingenting som nämner rökning i någon form.

Varför står inte rökning med om ni ser så allvarligt på det?

Annons

– Man ska ha i åtanke att avtalet togs fram 2009 till 2010 och bara på åren som har gått sedan dess har synen på rökning ändrats radikalt, säger Lars-Gunnar Larsson på MKB.

Spelar det någon roll om det är tobaks- eller haschrök som stör?

–  Nu har inte jag tillräcklig medicinsk kompetens för att uttala mig om effekterna av passiv rökning. Men som granne hade jag uppfattat haschrök som allvarligare.

Rökare kastades ut från bostadsrätt

MKB menar att störande rökning generellt är skäl nog för att kasta ut en hyresgäst, oavsett om det sker på balkongen eller inomhus. Det framgår av domstolshandlingarna. Bolaget pekar i sin ansökan på ett tidigare rättsfall, kopplat till en tingsrättsdom och en bostadsrättsförening i Norrköping.

Precis som i Malmöfallet hade rök, men från legal tobak i det fallet, gått vidare från en mans lägenhet och in till hans grannar. Trots ett uppdaterat ventilationssystem och nya tätningslister gick det inte att få stopp på problemet. Norrköpings tingsrätt vägde in i sin dom att den allmänna synen på rökning har förändrats på senare år och blivit betydligt mindre tolerant. Eftersom störningarna i huset var så pass kraftiga och konstanta över tid fick inte den rökande mannen bo kvar.

Fakta: Kan du bli hög av grannens haschrök?

Är det möjligt att bli påverkad av att någon annan röker cannabis, genom det som kallas passiv rökning?

Just detta har faktiskt testats i experiment. Svaret är ja. Och nej.

Allt beror på hur stort utrymmet är, hur länge du vistas där och när provtagningen sker. THC, klassat som narkotika i Sverige, är den aktiva substansen som finns i hasch eller marijuana. Förekomsten av restprodukter hos en människa kan mätas i urin eller blod.

Provtagning på Rättsmedicinalverket
Provtagning på Rättsmedicinalverket. Foto: JKF Photo

I ett experiment i Nederländerna lät man åtta personer vistas i en coffee shop under tre timmar. Under perioden rökte ett stort antal personer cannabis i lokalen, som mest 25 personer vid samma tidpunkt. Efter detta kunde mindre spår av THC uppmätas hos några av de passiva rökarna. Detta enligt informationsblad från Rättsmedicinalverkets gällande cannabis.

Testades under ”extrema förhållanden”

I ett annat experiment i USA satt försökspersoner i ett trångt utrymme utan ventilation. Under en timme förbrändes ett antal jointar med marijuana. Under delar av testerna, i vad som beskrivs som ”extrema förhållanden” var röken bitvis ”mycket tät”. Efteråt kunde spår av THC mätas hos testpersonerna.

Testerna visar sammantaget att, ja, det går att få i sig THC via passiv rökning. Enligt Rättsmedicinalverkets tidigare tolkning är det möjligt att kroppen skulle kunna ta upp mätbara nivåer av ämnet om man vistas i en lägenhet där andra röker cannabis. Men redan efter någon timme är det inte längre mätbart. En mätbar nivå behöver dock inte heller betyda att en person är påverkad i bemärkelsen ”hög”.

Kan man bli påverkad av grannens haschrök från balkongen?

Robert Kronstrand, chefstoxikolog vid Rättsmedicinalverket, svarar:

– Det låter väldigt osannolikt. Det handlar om vilken luftmängd av THC som finns och det tunnas ut snabbt. Man brukar säga att man inte kan påvisa THC i blod eller urin om man har stått utomhus bredvid någon som rökt. Sen kan man ju ändå känna ett obehag men det betyder inte att man är påverkad. Det kan man ju känna själv när man går bakom någon på gatan som röker vanliga cigaretter.

När det gäller vanlig och legal tobak slår Folkhälsomyndigheten fast att passiv rökning generellt är negativt för hälsan och att det ökar risken för flera allvarliga sjukdomar.

Läs också Haschdoft i trapphuset avslöjade svartuthyrning - nu kan hyreskontraktet ryka Slarv med spisen avslöjade misstänkt cannabisodling Hade sex kilo knark och 900 000 i kontanter hemma – hyresgästen slipper straff

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.