HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hässelby Hems områdeschef slutar

Hässelby Hässelby Hems områdeschef Lars Wisén slutar. Enligt bostadsbolagets ägare Soya Group ska han gå i pension. Men hyresgästen Aydin Onguner tror han får gå på grund av kritiken mot honom.
Foto: Linda Dahlin
Aydin Onguner hoppas nya områdeschefen blir någon som arbetar för hyresgästernas intressen.

Hem & Hyra avslöjade förra året att Hässelby Hem ville införa krav på svenskt medborgarskap för att bli godkänd som hyresgäst. Vi träffade då Azad, som blev nekad lägenhet två gånger trots att han stod som nummer ett i bostadsförmedlingens kö.

Det var områdeschefen Lars Wisén som ville införa kravet, men fick nobben av bostadsförmedlingen. Han drog sedan tillbaka kravet.

Läs ocksåHyresvärd nekade Azad lägenhet – ville bara ha svenskar

Aydin Onguner har bott i Hässelby Strand i drygt 20 år och känner många av hyresgästerna i området efter sina år som aktiv i Hyresgästföreningen. Han upplever att Hässelby Hem diskriminerar personer med utländsk bakgrund när de väljer nya hyresgäster.

Nu söker ägarna en ny områdeschef för Hässelby Hem.

– Lars Wisén ska pensioneras så snart en ersättare rekryterats, säger Richard Jeppsson, kommunikationschef på Soya Group, som äger Hässelby Hem.

Läs ocksåHässelby Hem handplockar sina hyresgäster

Aydin Onguner tror att områdeschefen får gå tidigare än det var tänkt, och att pensioneringen är ett svepskäl.

Men Lars Wisén säger till Hem & Hyra han redan för ett år sedan beslutade att han skulle gå i pension nu.

Hem & Hyra har även rapporterat om att bostadsbolaget inte har något strikt kösystem, utan väljer nya hyresgäster från sin egen intressebank.

Läs ocksåHässelby Hem nobbar utländska medborgare

Något som Aydin Onguner menar är ett försök att ”försvenska” området, genom att prioritera personer med svensk bakgrund när en lägenhet blir ledig.

– Det finns ett tydligt mönster som man ser, säger han.

Nu har Hässelby Hem formulerat om kraven som ställs för att bli accepterad som hyresgäst. Bolaget har tagit bort meningen: ”För att skapa långsiktig balans i våra bostadsområden väljer vi våra blivande hyresgäster från vår intressebank”.

Men bolaget handplockar fortfarande sina nya hyresgäster.

Nytt är att bolaget på hemsidan har förtydligat hur urvalet går till: ”Vi går inte på kötid. Av de sökande görs ett urval där vi ser till helheten och att boendet ska passa på ett långsiktigt sätt: sammansättning av hyresgäster i en fastighet, samt storlek och kostnad. Vi förbehåller oss rätten att välja hyresgäst.”

– Anledningen till att vi formulerat om kraven för att bli accepterad som hyresgäst är att vi är angelägna om att agera etiskt och lagligt korrekt, säger Richard Jeppsson.

Vem som blir ny områdeschef är inte offentligt än.

Aydin Onguner hoppas det blir någon som arbetar för hyresgästernas intressen.

– Jag hoppas att områdesvärdarna får mer makt. Tidigare styrde områdeschefen allt, säger han.

Läs också "Övergiven" fyra tömdes – men hyresgästen var på semester

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.