HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Heba vill höja hyran kraftigt efter ombyggnation

Hägersten 3 500 kronor i månaden. Så mycket vill Heba höja hyran efter en ombyggnation i Hägersten. När Hyresgästföreningen sade nej till kravet gick bolaget till hyresnämnden.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ruth Nilsson, 92, hoppas att hon kan bo kvar efter upprustningen.

Ruth Nilsson, 92 år, har bott i sin trerummare i Hägersten sedan 1956. Då var hyran 325 kronor i månaden. Nu är hyran 5 800 kronor men får Heba som de vill höjs den till 9 300 kronor, en höjning med 60 procent.

– Det är fruktansvärt stor höjning. Jag tycker lägenheten var i fint skick innan ombyggnatione, inget var direkt dåligt. Men jag förstår att det måste renoveras men inte att hyran ska höjas så mycket, säger hon.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Hyresgästföreningen och Heba har förhandlat om hur mycket hyran ska höjas efter renoveringen av de 17 lägenheterna, men inte kommit överens. Heba ville höja hyran till 9 300 för en trea på 70 kvadratmeter medan Hyresgästföreningen ville att höjningen skulle bli maximlat 8 100 kronor.

När parterna inte kom överens lämnade Heba förhandlingarna och gick till hyresnämnden som nu ska avgöra vilken hyra som hyresgästerna ska få.

Nu hoppas Ruth Nilsson att Hyresnämnden ska komma med beskedet att hyran inte ska höjas så mycket som värden vill.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

– Jag hoppas att jag kan få bostadsbidrag så jag kan bo kvar mina sista dar.

Hur kommer hyreshöjningarna att påverka ditt liv?

– Man får tänka sig för vad man äter, dra in och äta rester. Men man vill ju göra nåt annat än bara sitta hemma. Det är ju lite roligare, säger hon.

Läs ocksåTornet på åkern blir en ny trea

Sonen Leif Nilsson berättar att han och hans syster räknar med att hjälpa sin mamma ekonomiskt.

– Men har du inte det stödet är du körd, säger han.

Cathrine Ripman, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, förklarar varför hon inte kunde gå med på Hebas krav.

– Det är oskäligt högt. De vill jämföra de här lägenheterna med lägenheter i närförort med bra kommunikationer, hiss och utsikt. Här är kommunikationerna sämre, huset saknar hiss och utsikt.

Hem & Hyra har bett Heba att svara på frågor som rör deras krav, men bolaget har avböjt att svara på frågor under tiden förhandlingarna pågår.

 

Läs också Förskola blir lägenheter i Malå Svårt att slippa hyreschock vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.