Annons

Heimstaden strandade förhandlingarna

Uppsala Heimstaden har frånträtt hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. I stället skickar de brev till sina hyresgäster med besked om den nya hyran.

– Det är direkt olämpligt, men inte olagligt. Studenter är en svag grupp, många av dem känner inte till sina rättigheter, säger Helena Nordlund, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Hon uppmanar hyresgästerna att fortsätta betala in den gamla hyran, tills tvisten är löst.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I förra veckan strandade hyresförhandlingarna mellan Heimstaden och Hyresgästföreningen. Heimstaden hade yrkat på 2,4 procents hyreshöjning för lägenheterna i Flogsta från den 1 januari, och 2,6 procent för studentrummen.

Hyresgästföreningen å sin sida ville höja hyrorna med 34 kronor per lägenhet och månad och 20 kronor för rummen från den 1 juli 2017, vilket motsvarar den höjning som Studentstadens hyresgäster fått.

Men Heimstaden drog sig ur förhandlingarna och väljer att i stället direktavisera sina hyresgäster. I brevet till hyresgästerna meddelas att hyran höjs med en procent från den 1 januari, för både lägenheter och studentrum.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

I brevet skriver Heimstaden att Hyresgästföreningens bud skulle leda till att bolaget tvingas säga upp fastighetsskötare, minska på underhåll och reparationer och ge sämre service till hyresgästerna.

Annons

Helena Nordlund avfärdar helt Heimstadens argument.

– Om man tittar på deras delårsrapport så ser man att det går väldigt bra ekonomiskt för Heimstaden. I brevet nämner de bara att de har ökade kostnader, men ingenting om att det går bra för företaget.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

Enligt Helena Nordlund är inte heller standarden på boendet det bästa, ytterligare en anledning till att hyrorna inte behöver höjas ännu mer.

Hon hänvisar till SVT Nyheter Uppsalas inslag från den 10 december, där studenter i tolvrumskorridorerna på Sernanders väg berättar om hur de upplever sitt boende. Det är smutsiga gemensamma utrymmen, kalla rum och höga hyror.

– Studenterna verkar inte tycka det är så bra att bo hos dem, helt enkelt, säger Helena Nordlund.

Annons

Hem & Hyra har sökt Heimstadens förvaltare för en kommentar.

Den aktuella förhandlingen berör 1 652 studentrum och 362 studentlägenheter i Flogsta, Uppsala. De som har tiomånadershyra betalar 3 525 kronor och de som har tolvmånadershyra betalar 3 413 kronor i månaden i nuläget.

Även i fjol slutade hyresförhandlingarna mellan Heimstaden och Hyresgästföreningen med strandning. Men parterna satte sig vid förhandlingsbordet igen och man lyckas enas om en hyreshöjning på 0,99 procent från den 1 juni.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.