Annons

Helenas golv innehöll farlig asbest

Stockholm ​När Helena Sjönvall flyttade till Hövdingagatan var golven i akut behov av att bytas ut. Hon tänkte riva ut de gamla mattorna men upptäckte att de innehöll farlig asbest. Något som värden först avfärdade.

​Det var Helena Sjönvalls bror som först fick upp ögonen för att golven kunde innehålla asbest. Som golvläggare kände han igen mattorna och kunde varna.

Men när Helena vände sig till Familjebostäder blev hon avfärdad.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag fick svaret att det inte var någon fara och om jag ville testa så fick jag betala själv, säger Helena Sjönvall och fortsätter bestämt:

– Då gjorde jag det!

Annons

Och mycket riktigt visade det sig att både plastmattorna i vardagsrummet och hallen innehöll asbest.

Läs ocksåLarm om olaglig asbesthantering - nu agerar Hyresgästföreningen

Familjebostäder gjorde en egen utredning som kom fram till samma resultat. De tog hand om saneringen och själva arbetet mot att Helena betalade materialet.

– Problemet är att Familjebostäder inte berättar för sina hyresgäster att golven kan innehålla asbest.

Här kommer Familjebostäder att se över rutinerna och lägga ut information på hemsidan, berättar miljöhandläggare Christina Sundqvist:

Annons
Läs ocksåHyresgäst får betala 110 000 i rättegångskostnader

– Att vi nu har ett nytt avtal där hyresgäster kan välja att låta oss sköta golvunderhållet ser vi som ett steg i rätt riktning.
Flera grannar i trappen har bytt sina mattor utan att känna till riskerna.

– Jag var nog extra orolig, med en nyfödd bebis är det inte kul när det flyger omkring farliga partiklar i luften, säger Helena.

Läs också Örebrokvinna stämmer sin hyresvärd Nytt asbestlarm på Herrgården Skärpta krav på ägarna till skandalfastigheterna på Herrgården

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.