Annons

Helsingborgshem vill sälja för en miljard

Nyheter Helsingborgshem planerar att sälja cirka 700 lägenheter. Nu analyseras beståndet och vilka fastigheter som kan bli aktuella.

Att kommunala Helsingborgshem ska sälja delar av sitt bestånd är en del av bolagets affärsplan som antogs 2012, men detaljerna har hittills varit okända. På onsdagen kunde tidningen Fastighetsvärlden skriva att en upphandling hade gjorts där fastighetskonsultbolaget Navet vunnit uppdraget om framtida hjälp med försäljningar på cirka en miljard kronor.

Enligt Petter Swanborg, ekonomichef på Helsingborgshem, handlar det om cirka 700 lägenheter.
− Bolaget behöver kapital när vi nu expanderar med nybyggnation och stora ombyggnader, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt bolaget har de valt att till större delen låna pengar av Helsingborgs stad för att finansiera sig men menar att det därutöver krävs försäljningar. På det sättet vill man minimera bolagets ränterisker och öppna upp för fler boendeformer.
− Och för att ge fler aktörer en möjlighet att etablera sig på hyresrättsmarknaden i Helsingborg och bidra till stadens utveckling, säger Petter Swanborg.

Annons

Nu är Helsingborgshem i processen att analysera sitt bestånd, vilka fastigheter, områden som är möjliga och bäst lämpade att sälja. Därför menar Petter Swanborg att han inte kan berätta så mycket om vilka fastigheter som är aktuella eller när de säljs. Det är också av marknads- och affärsmässiga skäl.
− Vi vill nu jobba tyst. Vi vill inte vara hemliga för hyresgästerna men vi vill inte ge marknaden för mycket information. Vi har ett arbete framför oss innan vi kan ge mer information.

Helsingborgshem äger idag cirka 12 340 lägenheter. Närlunda, Ringstorp och Drottninghög är områden där ny- och ombyggnationer är i gång och planerade. Enligt ägardirektivet ska bolaget bygga 300 lägenheter per år.

Läs ocksåHär delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tvekaTvå unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.

På Hyresgästföreningen konstaterar förhandlare Peter Olsén att de inte vet så mycket än och att det är tidigt i processen.
−Vi kommer nu att följa vad som händer. Viktigt för oss är att berörda hyresgäster informeras så tidigt som möjligt, och om de säljer, gör det till en seriös och långsiktig ägare, säger Peter Olsén.

Annons

Hyresgästföreningen kommer även att följa själva affärerna.
− Det är viktigt att den reavinst som görs stannar i bolaget och används där.

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft" Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.