HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hem & Hyras livetest: Här är värmeljuset som brinner längst

Nyheter Många tillverkare utlovar runt sex timmars brinntid. Men går det att lita på det? Hem & Hyra testade fyra populära märken – inför en livepublik.

I jultider skjuter försäljningen av ljus i höjden. Men hur väljer man rätt? Om det är brinntid du är ute efter så finns det egentligen bara ett sätt att jämföra. 

Hem & Hyra har testat värmeljus från fyra populära tillverkare, där vi tände ljusen samtidigt och helt enkelt lät dem brinna ut. Värmeljusen i testet kom från Ikea, Clas Ohlson, Coop och Ica.

Läs ocksåSå ser ditt ansvar ut vid brand i lägenheten

Dessutom livesändes testet på Facebook. Vilket innebar att det gick att följa experimentet i realtid. På onsdagsmorgonen, klockan 9.15 tändes de fyra ljusen.

Fyra timmar och sexton minuter senare brann det första ljuset ut. Det var Ikea som då slocknade. Men det var inte särskilt förvånande. Ljuset var av modellen Glimma, med en uppskattad brinntid på fyra timmar. Det klarade sig alltså bra i förhållande till vad som utlovas.

Detta ljus säljs i 100-pack och kostar då 29 öre per ljus. Med den uppmätta brinntiden ger det en timkostnad på 6,79 öre.

Läs ocksåI vinter kommer 1 200 svenska hem att brinna

Näst ut att slockna var Clas Ohlson, vars flamma bedarrade efter 5 timmar och 38 minuter. Dessa ljus är något dyrare än Ikeas, med ett pris per ljus på 80 öre vilket i sin tur ger en timkostnad på 14,2 öre.

Annons

Tio minuter senare slocknade Ica-ljuset, efter totalt 5 timmar och 48 minuter. Här var priset per ljus 70 öre och timkostnaden landar då på 12 öre.

Sist att slockna var värmeljuset från Coop som brann i hela 6 timmar och 37 minuter. Priset per ljus var dock dyrast i testet, 1 krona per ljus, vilket ger en timkostnad på 15 öre.

Sammanfattningsvis hade alltså Ikea det överlägset billigaste ljuset, både vad gäller pris per ljus och timkostnad. Dessutom var det ett av två ljus i testet som klarade sig längre än uppgiven tid.

Coop hade dock det vinnande ljuset i brinntid, då det brann hela 37 minuter längre än utlovat.

Däremot skiljer sig också materialet mellan ljusen där Coop och Clas Ohlson säljer stearinljus medan Ikea och Icas ljus är gjorda av paraffin, som inte är lika bra för miljön. Det bör dock nämnas att samtliga butiker även säljer andra ljus.

Annons

FOTNOT: Glimma förvirrar. 

När testet inleddes hade vi uppfattningen att Ikea-ljuset Glimma hade en uppskattat brinntid på sex timmar. Det finns dock flera modeller av Glimma. Köper du ljuset i 100-pack är brinntiden fyra timmar. Köper du ljuset i 36-pack är brinntiden sex timmar.

– Det framgår på förpackningen och hemsidan hur lång brinntiden är, säger Jakob Holmström på Ikeas pressavdelning.

Något förvirrande kan det däremot vara, åtminstone på hemsidan, eftersom ljusen har samma namn, samma diameter och brinntiden för 100-pack döljer sig i en undermeny.

Fakta: Så klarade sig ljusen

Ikea Glimma

Utlovad brinntid: 4 timmar

Uppmätt brinntid: 4 tim 16 min (107 procent av utlovat)

Pris per ljus: 29 öre

Timkostnad: 6,79 öre

Material: Paraffin/vegetabiliskt vax

Clas Ohlson Tea Lights

Utlovad brinntid: 6 timmar

Uppmätt brinntid: 5 tim 38 min (93 procent av utlovat)

Pris per ljus: 80 öre

Timkostnad: 14,2 öre

Material: Stearin

Coop värmeljus

Utlovad brinntid: 6 timmar

Uppmätt brinntid: 6 timmar och 37 minuter (110 procent av utlovat)

Pris per ljus: 1 krona

Timkostnad: 15 öre

Material: Stearin

Ica värmeljus

Uppskattad brinntid: 6 timmar

Uppmätt brinntid: 5 tim 48 min (97 procent av utlovat)

Pris per ljus: 70 öre.

Timkostnad: 12 öre

Material: Paraffin/vegetabiliskt vax


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.