Annons

I vinter kommer 1 200 svenska hem att brinna

Nyheter Antalet bränder i svenska hem ökar. Och nu inleds brandsäsongen. En av fem bränder i hemmet inträffar under december och januari.
Foto: Getty Images / Pixabay / Montage

Ungefär 1 200 bränder i svenska hem inträffar under de två månader som innefattar julhelgen. Åtminstone om tidigare år kan ge någon fingervisning. Hem & Hyra har granskat siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Siffrorna gäller för bränder där räddningstjänsten har fått rycka ut. Av de 1 200 bränderna sker ungefär hälften i lägenhetshus. Det är alltså vanligare än både brand i villa och i radhus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och bränder i hemmet ökar. Förra året, 2018, handlade om 6 367 bränder enligt statistiken. Det är den högsta siffran sedan 2010.

Antal bränder i bostäder 2009–2018

Någon statistik för antal bränder 2019 finns inte ännu. Däremot kommer dödstalet sannolikt att öka.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– De preliminära siffrorna visar på ett något högre antal, men det är inte anmärkningsvärt höga siffror. Det är mycket tillfälligheter som ligger bakom det, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Annons

Ungefär hälften av bostadsbränderna inträffar alltså i lägenhetshus. I december-januari 2017-18 handlade det om 661 bränder. Den högsta siffran de senaste nio åren. Eftersom MSB inte har några färdiga siffror för januari 2019 så vet vi inte hur många bränder som inträffade den senaste julhelgen.

Antal bränder i flerbostadshus under december och januari 2009-2017

Utöver att bränderna blir fler under julsäsongen finns det även andra skillnader jämfört med resten av året, nämligen vad som orsakar bränderna. Det visar Hem & Hyras granskning.

 

Vanligaste brandorsakerna i flerbostadshus december och januari 2018

Annons

Det sker en ökning av antalet bränder som orsakas av levande ljus och tändstickor, samtidigt som antalet bränder som orsakas av spisen och cigaretter minskar. Däremot är just spisen den fortsatt vanligaste brandorsaken.

– Påfallande ofta handlar det om att man blir distraherad när man lagar mat. Det är något som händer, någon kanske ringer på, telefonen ringer, barnen ropar. Det är en vanlig källa till att man glömmer bort att ha uppsikt, säger Anders Lundberg.

På samma sätt är det skillnad på vilka rum bränderna startar. Under december och januari blir det allt vanligare med bränder i sovrum och vardagsrum, samtidigt som köksbränder minskar något. Men de är fortsatt vanligast.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– När det gäller vardagsrum tror jag ökningen kommer av levande ljus, de bränderna är inte jättemånga även om försäkringsbolagen har fler sådana ärenden än vad som blir händelserapporter hos oss. När det gäller sovrum har jag en misstanke om att det kan vara elektriska fel där någon typ av extra värme eller något åt det hållet ställer till det, säger Anders Lundberg.

Läs också Mobiltelefon eller het lampa kan ha orsakat brand – dödsbo slipper betala 639 000 kronor Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.